Управителят на регионален център Варна в ЕРП Север взе участие като жури в средношколско състезание „Енергетиката и ние“

Публикувано на 28.03.2023

Управителят на регионален център Варна в ЕРП Север взе участие като жури в средношколско състезание „Енергетиката и ние“

На 24 март на територията на Електротехнически факултет в Технически университет - Варна се проведе форумът „Енергетиката и ние”. Събитието беше организирано от университета, Община Варна и Регионалното управление на образованието - Варна. Инж. Христо Рахнев, управител на разпределителен обслужващ център Варна в ЕРП Север, беше поканен да се включи в журито, което оценяваше работите на участниците. Над 80 ученици от 9 до 12 клас, преминали успешно предварителна селекция, участваха във финала на седмото издание на национално средношколско състезание „Енергетиката и ние“, а темата през тази година беше „Зелената енергия – проблеми и перспективи“.

Участниците, придружени от своите учители-ръководители на екипи, директори и педагогически специалисти, имаха възможност да изложат иновативни макети и разработки, които се отличаваха с креативност, социална значимост и приложимост.

Събитието беше открито от доц. д-р инж. Юлиан Рангелов, ръководител на катедра „Електроенергетика“ към ТУ-Варна. Последва представяне на участниците по секции – две за макети и две за презентации на разработки. Учениците можеха да изберат как да представят в рамките на 10 минути своята теза, подкрепена с презентация и макет, доклад, филм или образователен модул. Ученическите разработки включиха изключително разнообразни идеи на теми: Е-fitness, Автоматично включване на резервен електропровод, Управление на градинска поливна система, Соларно-термична кула, Училище на бъдещето, Електрически турбокомпресор, Смарт сграда, Климатична сплит система и др.

В четири различни секции бяха излъчени победители, а фирмите партньори също имаха възможност да отличат участници по своя преценка и да ги наградят с атрактивни награди. Инж. Рахнев връчи специални подаръци на всички 14 дванадесетокласници, които взеха участие във форума. Те получиха и специален сертификат, признат за прием в ТУ-Варна в инженерните специалности на Електротехническия факултет на университета за следващата академична 2023/2024 г.

Още новини