Изтича срокът малкият бизнес да избере доставчик на електроенергия на свободния пазар

Публикувано на 17.05.2021

Изтича срокът малкият бизнес да избере доставчик на електроенергия на свободния пазар

През юни 2020 г. промени в Закона за енергетиката задължиха малките фирми в България да преминат от регулиран пазар на електроенергия към свободен пазар. За да протече плавно процесът беше осигурен преходен период от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г., по време на който малкият бизнес да се ориентира в ситуацията и да пристъпи към избор на доставчик по свободно договорени цени. През този период неизбралите доставчик се снабдяват с електроенергия по типов договор, но в случай че не подадат заявление за избор на доставчик до 10 юни 2021, съгласно законовите разпоредби ще преминат от 1 юли към Доставчик от последна инстанция. Функцията му е да не останат без електроснабдяване клиентите, които нямат доставчик по една или друга причина. От 1 октомври миналата година до момента една трета от небитовите клиенти на ЕНЕРГО-ПРО Продажби вече направиха своя избор и излязоха на пазара по свободно договорени цени, за 45 000 фирми в Североизточна България тази стъпка все още предстои.

Либерализацията в енергийния сектор стартира още през 2013 г., когато на свободен пазар излязоха големите фирми в страната. В следващите няколко години предстои въвеждането на свободнопазарния принцип за доставка на електроенергия и при домакинствата. Очакванията са законовите промени в тази насока да стимулират конкурентоспособността между доставчиците, което да доведе до по-добри цени и по-адаптирани условия за клиентите.

Още с  началото на промените, касаещи малкия бизнес, ЕНЕРГО-ПРО стартира информационна кампания с цел да информира своевременно своите клиенти какво е необходимо да направят. Компанията проведе редица срещи, на които информира местна власт, омбудсмана на РБ, КЕВР, МЕ по темата. Малките фирми в Североизточна България бяха уведомени чрез писма, съобщения в медиите и информация на сайтовете на ЕНЕРГО-ПРО. За да изпълнят законовите условия, клиентите могат да изберат доставчик измежду 50 лицензирани фирми, сред които е и търговското дружество на ЕНЕРГО-ПРО. Енергийната компания обръща внимание, преди сключването на договор за доставка на електроенергия клиентите да следят за точните условия в него, включените в цената параметри, както и стабилността и дългогодишния опит на доставчика.

Информацията за настоящата кампания по либерализация на небитовите клиенти се актуализира редовно на адрес: https://energo-pro-sales.bg/bg/za-klienta/klienti-na-svoboden-pazar. За допълнителни въпроси на разположение е денонощният телефон на ЕНЕРГО-ПРО: 0700 800 61.

Още новини