ЕНЕРГО-ПРО предприе спешни мерки за подобряване на електрозахранването в община Аксаково

Публикувано на 03.10.2013

ЕНЕРГО-ПРО предприе спешни мерки за подобряване на електрозахранването в община Аксаково

След проведена среща с кметове и кметски наместници на населени места в Общината електроразпределителната компания направи всичко възможно да  отстрани констатираните проблеми

На 18 септември 2013 година г-н Стефан Абаджиев, управител на ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕООД, се срещна с кметове и кметски наместници в община Аксаково. Повод за срещата станаха изразените от представителите на местната власт притеснения във връзка с краткотрайни прекъсвания на електрозахранването в района на част от населените места в община Аксаково.

Веднага след проведената среща ръководството на ЕНЕРГО-ПРО взе решение да се извърши подробен анализ на проблемните участъци и съответно да се изготви план за предприемане на всички възможни от компанията оперативни мерки за подобряване на ситуацията, съобразени с възможната към момента инвестиционна и експлоатационна дейност.

През дните от 18 септември досега служители на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи извършиха извънредни инспекции на двата електропровода средно напрежение „Крумово” и „Новаково”, които захранват голяма част от населените места в община Аксаково. Целта на тези проверки беше да бъдат локализирани слабите места по електропроводите и да бъдат предприети незабавни действия по отстраняване на констатирани проблеми. След направените обходи бяха открити дървета в близост до въздушните електропроводи, чиито клони могат да влияят върху качеството на доставяната електроенергия, бяха установени труднооткриваеми дефекти на изолатори и др. В резултат на извършената инспекция на електропроводите всички неотложни повреди бяха незабавно отстранени, а останалите констатирани проблеми се предвижда да бъдат отстранени при планови изключвания на електричеството до края на месец октомври. Направените от компанията проверки и анализи показаха, че към днешна дата проблемът с автоматичните повторни прекъсвания, т.нар. краткотрайни изключвания на електрозахранването, е овладян и техният брой и продължителността им са практически сведени до минимум.

“В рамките на предприетите мерки, макар че с последното ценово решение Държавният регулатор сведе до минимум средствата, с които нашето дружество разполага за инвестиции, ръководството на компанията взе решение да пренасочи средства от други предвидени неотложни разходи към спешно реализиране на няколко целеви инвестиционни проекта на територията на община Аксаково. Ще бъде извършена рехабилитация и реконструкция на електроразпределителната мрежа ниско напрежение в района на село Зорница, като дейностите започват още днес – 03.10.2013г. Реконструкцията на електрическата мрежа ще сведе до минимум опасността от дестабилизация на нивото на напрежение в отделни райони на селото”, сподели г-н Абаджиев.

Редица краткосрочни мерки бяха взети и във връзка с електрозахранването на голяма част от населените места в община Аксаково. Бяха направени частични просеки в критични точки по мрежата ниско напрежение в района на селата Любен Каравелово, Зорница, Радево, Ботево и Водица. В резултат на това ще бъде улеснено обслужването на съоръженията от електроразпределителната мрежа и ще бъдат ограничени авариите, предизвикани от докосването до електропроводите на клоните на намиращите се в близост дървета. В определени участъци от електроразпределителната мрежа по подадени от клиенти на компанията сигнали за ниско напрежение бяха монтирани анализатори, които ще покажат има ли отклонения в нивото на напрежение в конкретния участък и съответно ще определят какви мерки е необходимо да бъдат предприети.

Освен проведените инспекции на двата електропровода, собственост на ЕНЕРГО-ПРО, служители на компанията извършиха огледи и където е възможно – инспекции и на всички трафопостове и съоръжения, чужда собственост. До края на тази седмица (до 5 октомври) ще бъдат връчени предписания на техните собственици за отстраняване на констатираните нередности. В общи линии, основно при два от трафопостовете, собственост на трети страни, бяха открити технически проблеми, които водят до смущения в работата на електропроводите средно напрежение „Крумово” и „Новаково”.

Всички кметове и кметски наместници, участвали в проведената през септември среща, вече бяха уведомени официално за предприетите от страна на ЕНЕРГО-ПРО краткосрочни мерки в отговор на техните сигнали.

“Искам да благодаря на кметовете и кметските наместници от община Аксаково за активното им отношение в търсенето на решение за подобряване на качеството на доставяната електроенергия до техните населени места. Вярвам, че с диалог между тях и представители на нашето дружество, ще сме в състояние своевременно да констатираме възникващи проблеми по електроразпределителната мрежа в района и да предприемаме краткосрочни мерки за тяхното отстраняване, в границите на наложените ни от националната регулаторна рамка финансови параметри. Както знаете, с последното ценово решение ДКЕВР ограничи до минимум средствата, с които нашето електроразпределително дружество може да разполага за инвестиции. Въпреки това аз мога да гарантирам пред представителите на местната власт в община Аксаково и пред нейните жители, че ще реагираме адекватно на всеки техен сигнал, като вземем всички възможни мерки”, завърши управителят на ЕНЕРГО-ПРО.

 

Още новини