ЕНЕРГО-ПРО монтира нов силов трансформатор и в подстанция Варна Изток

Публикувано на 01.07.2013

ЕНЕРГО-ПРО монтира нов силов трансформатор и в подстанция Варна Изток

Съоръжението ще осигури по-надеждно и сигурно електрозахранване на близо 25 000 жители  на града

Нов силов трансформатор от последно поколение, с тегло 85 тона, вече е монтиран от ЕНЕРГО-ПРО Мрежи и в подстанция Варна Изток. Това е третият трансформатор от такъв тип, като останалите два бяха монтирани съответно в подстанции Варна Юг и Велико Търново в началото на юни. Новото съоръжение е произведено през 2012 година в завода на SGB Smith International GmbH – Германия.

„Старият трансформатор в подстанция Варна Изток беше технически и морално остарял.  Поддържането му в изправност изискваше усилия и създаваше твърде много разходи, което го правеше неефективен. Най-съществените предимства на новото съоръжение са неговите технически параметри. Номиналната му мощност е 40/50 MVA (мегаволтампера) и гарантира висока степен на сигурност на електрозахранване на потребителите. Монтажът му ще даде възможност да се поеме значително по-голямо натоварване по мрежата и ще позволи присъединяването на нови потребители. ”, заяви Мартин Мирчев, член на Управителния съвет на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД.

Въвеждането в експлоатация на новия силов трансформатор в подстанция Варна Изток ще увеличи съществено качеството и сигурността на електрозахранване на близо 25 хиляди клиенти в кварталите „Левски” и „Изгрев”, както и част от квартал „Чайка”. В същото време ще намали значително броя на авариите в района и ще създаде условия за развитие на мрежата средно напрежение.

В момента и трите трансформатора са окомплектовани, като в подстанция Варна Юг вече се проведоха проби преди пускането на съоръжението в експлоатация. Предстои такива проби да се извършат и в подстанция Варна Изток и подстанция Велико Търново. Очаква се трите трансформатора да бъдат въведени в експлоатация до средата на месец юли 2013 година.

С монтирането на новите силови трансформатори ЕНЕРГО-ПРО продължава политиката си за обновяване и развитие на електроразпределителната мрежа на територията на Североизточна България. Общата стойност на инвестицията в новите съоръжения е 3,6 млн. лева, като пускането им в режим на работа ще гарантира по-надеждно и сигурно електрозахранване на над 76 000 клиенти на компанията.

Още новини