ЕНЕРГО-ПРО и ВиК Шумен подписаха споразумение за разсрочване на задълженията на водоснабдителното дружество

Публикувано на 24.09.2013

ЕНЕРГО-ПРО и ВиК Шумен подписаха споразумение за разсрочване на задълженията на водоснабдителното дружество

Споразумението беше подписано с важното съдействие на министъра на регионалното развитие, г-жа Десислава Терзиева и областния управител на Шумен, г-н Венцислав Венков

Днес, 24.09.2013 година, на съвместна среща между областния управител на Шумен, г-н Венцислав Венков, управителя на ВиК Шумен, инж. Светлозар Дамянов и г-н Стефан Абаджиев, управител на ЕНЕРГО-ПРО, проведена в присъствието на представители на медиите, обществеността и граждански организации, беше подписано споразумение за разсрочване на дълга за консумирана електроенергия на водоснабдителното дружество.

До сключването на предложеното от ВиК Шумен споразумение за погасяване на натрупаните задължения се стигна след като дългът на ВиК Шумен за консумирана електроенергия беше обсъден вчера на  среща между министъра на регионалното развитие, г-жа Десислава Терзиева, областния управител на Шумен, г-н Венцислав Венков, управителят на ВиК Шумен, инж. Светлозар Дамянов и г-жа Боряна Пенева – член на управителния съвет на ЕНЕРГО-ПРО Продажби. По време на провелата се вчера среща управителят на ВиК Шумен представи пред Министър Терзиева и г-н Венков последователен план за краткосрочно оздравяване на финансовото състояние на водоснабдителното дружество. Сред предвидените мерки са повишаване на събираемостта на всички нови задължения на клиентите на ВиК Шумен, погасяване на всички суми по стари вземания на дружеството, както и редица технически мерки за подобряване на водоснабдителната мрежа и понижаване на загубите. На срещата Министър Терзиева се запозна с актуалния финансов статус на ВиК дружеството и с приетите от момента на встъпване в длъжност на новия управител мерки, и изрази подкрепа за планираните от ВиК Шумен действия. Просрочените плащания за консумирана електроенергия на ВиК Шумен към ЕНЕРГО-ПРО възлизат на над 1,1 млн. лева.

„За нас проявената от Министъра на регионалното развитие ангажираност в решаването на въпроса с нарастващия дълг на ВиК Шумен е много важна и ни дава нужната увереност, че рискът, който поемаме със сключването на споразумение за разсрочване е обоснован и премерен. На база подкрепата, която Министерството изрази по време на проведената вчера среща и дадения сигнал за волята на държавата за оздравяване и стабилизиране на водоснабдителното дружество в Шумен, ние взехме решение да приемем предложения план за разсрочване на дълга”, заяви управителят на ЕНЕРГО-ПРО.

Съгласно сключеното днес погасително споразумение ЕНЕРГО-ПРО приема разсрочване за десет месеца на натрупания дълг на ВиК Шумен, което представлява компромис с утвърдената практика на електроразпределителната компания да разсрочва дългове със значителен размер за период по-голям от шест месеца. Успоредно с просрочените задължения водоснабдителната компания ще трябва заплаща и текущите си сметки за консумирана електроенергия и в рамките на договорения срок при спазване на условията на плана за разсрочване ще има възможност да погаси напълно всички закъснели плащания към ЕНЕРГО-ПРО.

„Ние напълно разбираме проблемите, пред които е изправено водоснабдителното дружество в град Шумен през последните години. Предвид обществената значимост на дейността на ВиК за Шумен и областта, ние приехме да бъдем максимално кооперативни и да окажем съдействие в решаването на проблема с натрупания дълг към нашата компания. Представеният от инж. Дамянов план за финансовото оздравяване на водоснабдителното дружество ни дава допълнителна увереност, че ВиК Шумен ще се справи с трудностите, които среща в момента и ще спазва стриктно поетия в споразумителния план ангажимент. Трябва да отбележим, че разсрочване за период от 10 месеца за нас е сериозен компромис, който ние правим с оглед на финансовите възможности на водоснабдителното дружество в момента”, отбеляза г-н Абаджиев.

С разсрочването на задължението на голям длъжник, като ВиК Шумен, финансовият поток в ЕНЕРГО-ПРО се нарушава. Формира се финансов дефицит, който ЕНЕРГО-ПРО Продажби трябва да попълни, за да не забавя плащанията към НЕК и производителите на електроенергия. Електроснабдителната компания е най-големият кредитор на водното дружество, но тъй като не е кредитна институция, не получава обезпечение за забавените плащания. Ето защо е нужна сигурност, че при разсрочване на дълга, водното дружество ще бъде в състояние да заплаща вноските навреме.

„Убедени сме, че подписването на предложеното от ВиК Шумен споразумение за разсрочване на задълженията ще доведе до успешно излизане от ситуацията с натрупания дълг и съвместните усилия на ръководствата на двете компании ще доведат до най-благоприятния изход. Така нашето дружество няма да се изправи пред избора да прекъсне електрозахранването на ВиК и да остави хората в областта без вода или да изпадне в невъзможност да се разплаща с НЕК и производителите на електроенергия, и по този начин да рискува доставката на ток в Североизточна България”, завърши управителят на ЕНЕРГО-ПРО.

 

 

 

 

Още новини