ЕНЕРГО-ПРО и Напоителни системи ЕАД съвместно търсят решение на проблема с растящия дълг на дружеството

Публикувано на 09.08.2013

ЕНЕРГО-ПРО и Напоителни системи ЕАД съвместно търсят решение на проблема с растящия дълг на дружеството

„Напоителни системи” ЕАД  трупа задължения, докато предотвратява Дунав да залее района на град Силистра

Днес, 9 август, се проведе среща между управителя на ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕООД г-н Стефан Абаджиев и изпълнителния директор на „Напоителни системи” ЕАД, инж. Георги Стоев. Причината, която събра двете страни на среща, бе покачващото се задължение на дружеството за консумирана електроенергия. Просрочените задължения надхвърлят 646 хиляди лева, а с текущите плащания много скоро задължението им ще надскочи 756 хиляди лева.

Инж. Стоев обясни, че както подсказва името на предприятието, основната му дейност е да се грижи за напояването на селскостопански райони, но традиционно държавата вменява на дружеството и отговорността да опазва от наводнения крайдунавските райони. „Напоителни системи” ЕАД редовно погасяват задълженията си за електроенергия от дейности, свързани с напояването, но срещат сериозни затруднения да изплащат сметките си, произтичащи от дейностите по отводняване. Поради високите нива на река Дунав, в район „Долен Дунав” (основно крайдунавските общини Силистра и Тутракан) помпите работят в постоянен активно натоварен режим, за да отводняват ниските брегови райони.

„Проблемът е много сложен и към него и двете страни подходихме много отговорно и с ясното съзнание, че при решенията си трябва да взимаме предвид обществения интерес.”, сподели г-н Стефан Абаджиев, управител на ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕООД. „Нашето дружество се намира във финансово състояние, което го принуждава активно да събира задълженията на клиентите си. След последното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране възможностите на компанията ни да кредитира големи свои клиенти, които поради една или друга причина забавят дължимите плащания за електроенергия, са практически нулеви. На първо място ние трябва да гарантираме възможността си да се разплащаме с Националната електрическа компания и други наши доставчици, за да сме в състояние да доставяме електроенергия на нашите клиенти и да поддържаме електроразпределителната мрежа, за която отговаряме. От друга страна, „Напоителни системи” ЕАД извършва социално значима функция и ние работим за постигането на решение, за да не сме принудени да пристъпим към крайната мярка – спиране на електрозахранването.”

В началото на месец юли, проблемът с натрупаните задължения за електроенергия на „Напоителни системи” ЕАД беше обсъден на съвместна среща между проф. Димитър Греков, министър на земеделието и храните и г-н Стефан Абаджиев. На нея управителят на ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕООД подробно информира Министерството на земеделието и храните за динамиката на натрупване на дълга на „Напоителни системи” ЕАД във връзка с извършване на дейността „отводняване” в район „Долен Дунав”.

На работната среща, проведена днес, в много конструктивен дух, г-н Абаджиев и инж. Стоев обсъдиха различни варианти и схеми за погасяване на стария дълг и покриване на новите задължения, за да не се стигне до изключването на критични за процеса на отводняване помпени станции. И двете страни посочиха, че ситуацията е особено обезпокоителна поради факта, че към момента няма осигурено достатъчно финансиране на годишна база на дейността „отводняване”, която е с огромно социално значение и представлява сериозна финансова тежест за „Напоителни системи” ЕАД. Тъй като средствата би следвало да се осигурят от държавния бюджет, от компанията нямат яснота кога точно ще се случи това, но очакват финансиране да се получи в края на август или началото на септември.

„Ролята на държавата в този случай е решаваща и затова още днес ние ще се обърнем с писмо до министъра на земеделието и храните, проф. Димитър Греков, с предложение за свикването на тристранна среща, на която заедно да търсим и намерим решение на проблема в интерес на жителите на община Силистра и цялото ни общество. Разбираме сериозната защитна функция на „Напоителни системи” ЕАД и сме напълно готови да обсъдим възможните варианти за решение.”, увери г-н Стефан Абаджиев.

 

Още новини