Детска градина в Шумен реализира проект „Зелена занималня“ с подкрепата на ЕНЕРГО-ПРО

Публикувано на 19.07.2022

Детска градина в Шумен реализира проект „Зелена занималня“ с подкрепата на ЕНЕРГО-ПРО

Детска градина „Слънце“, разположена в подножието на природен парк „Шуменско плато“, спечели финансиране по програмата „ЕНЕРГО-ПРО за обществото“. В търсене на обучение с модерни подходи и стратегии, учители от детското заведение кандидатстваха със своята идея и бяха одобрени. Благодарение на получената от ЕНЕРГО-ПРО подкрепа беше изградена „Зелена занималня“ в двора на детската градина с цел да се осигури спокойна, сигурна и развиваща среда, в която децата да извършват практически дейности сред природата, да експериментират, да задават въпроси и откриват отговори, да влагат грижи, старание и любов в нещо свое, което могат да пипнат, покажат и опитат. Чрез обособяването на кът в дворното пространство за изнасяне на учебния процес успешно се съчетават игри и обучение на открито, като същевременно се подкрепя екологичното възпитание за баланса между живот сред природа и живот на закрито. Формирането на знания и умения у децата се случва едновременно с изграждането на отношение към природата и околната среда.

Част от дейностите по проекта включват обособяване на „Ботаническо ателие“, библиотека „Чудните дарове на природата”, създаване на клуб „Билкарче“, провеждане на Еньова седмица с изложба на билки, уроци и викторини с комплект „Познай растението“, изграждане на оранжерия и ферма за охлюви, занимания под надслов „С весели игри – здрави, бодри и добри“ и много други. Планираните дейности за обучение на децата на открито не само правят ученето по-интересно, а и спомогнат за създаването на навици за здравословен живот. Едновременно с това се постига привличане на общественото внимание за изграждане на гражданско самосъзнание за опазване на природата.

Заявления за финансиране по инициативата „ЕНЕРГО-ПРО за обществото“ могат да се подават в областите „Детско развитие“, „Опазване на околната среда“, „Изграждане на екологични ценности“, „Устойчиво развитие на градската среда“, „Енергийна ефективност“, „Безопасно използване на електроуреди и енергийни съоръжения“. Приоритетно се одобряват проекти, които имат дългосрочен ефект и предлагат нови практики за промяна на обществените нагласи. Повече за критериите за оценяване, както и заявление за кандидатстване могат да бъдат намерени в сайта на компанията на адрес:  https://www.energo-pro.bg/bg/energo-pro-za-obshtestvoto

Още новини