Управителят на ЕНЕРГО-ПРО се срещна с кметове и кметски наместници в община Аксаково

Published on 19.09.2013

Управителят на ЕНЕРГО-ПРО се срещна с кметове и кметски наместници в община Аксаково

Повод за срещата беше остарялата електроразпределителна мрежа в района и свързаните с това проблеми

Вчера, 18 септември 2013 година, г-н Стефан Абаджиев, управител на ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕООД, се срещна с кметове и кметски наместници в община Аксаково. Повод за срещата, организирана от ЕНЕРГО-ПРО, стана писмо от представителите на местната власт, в което те изразяват своите притеснения във връзка с краткотрайни прекъсвания на електрозахранването в района на част от община Аксаково, област Варна – селата Изворско, Зорница, Л.Каравелово, Водица, Засмяно, Крумово, Радево, Ботево, Новаково, Яребична, Въглен и Доброглед.

На срещата кметовете и кметските наместници споделиха проблеми, свързани с електроснабдяването в района и бяха обсъдени мерки за тяхното отстраняване.

„От ЕНЕРГО-ПРО решихме да поканим кметовете на лична среща, за да мога в пряк контакт да чуя сигналите им и да им представя реалната ситуация, в която се намираме. Населените места в района се захранват от два електропровода средно напрежение – „Крумово” и „Новаково”. През последните години компанията е извършила основен ремонт по двете съоръжения на обща стойност 60 000 лева, като е подменено проблемно оборудване – стълбове, проводници, изолатори. Все още остават участъци, които са амортизирани и се нуждаят от рехабилитация и подмяна на съоръжения по тях. Една сериозна рехабилитация е свързана с допълнителни средства, които да се вложат в електроразпределителната мрежа в района, защото е известно, че за да се поддържа една система и да се подобрява нейното качество, в нея трябва постоянно да се инвестира. През последните 5 години Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) постоянно съкращаваше инвестиционните ни програми, за да се стигне до тази година, когато за нас са заложени 0 лева инвестиции”, сподели г-н Абаджиев.

ЕНЕРГО-ПРО поддържа система за управление на мрежата, която регистрира всяко прекъсване по електропроводните линии, собственост на компанията. Ситуацията, свързана със състоянието на съоръженията в района, е известна на специалистите на дружеството. Дискутирана е през годините с местната власт и жителите на община Аксаково във връзка с нейната цикличност и сезонния й характер. Направените от компанията анализи показват, че за повишения брой прекъсвания има многобройни причини. Една от тях са атмосферните условия, които влияят на работата на определен тип въздушни съоръжения, преобладаващи в района и изграждани масово през 60-те и 70-те години на ХХ век. Друга причина за честите изключвания са намиращите се в близост до електропроводите полета с посеви, големи зърнени бази и струпващите се около тях ята от птици. За съжаление при контакта на птиците, които кацат по проводниците, с мрежата, се предизвикват къси съединения, на които автоматиката реагира с краткотрайни прекъсвания. Настройката на чувствителността на автоматиката на съоръженията отговаря на всички технически норми и изисквания, и затова в случая не става дума за аварийна ситуация, а за стандартен експлоатационен режим на мрежата. Показателен за това е фактът, че по-голяма част от прекъсванията са през летния период, и най-вече, когато трае жътвата. По време на нея, поради високата активност на птиците, проводниците буквално са огънати под тежестта им и прекъсванията на електрозахранването зачестяват особено в часовете рано сутрин, по обяд и привечер.

За съжаление след последното ценово решение на ДКЕВР за настоящия регулаторен период са съкратени експлоатационните разходи за дружеството и не са предвидени достатъчно средства за инвестиции. Въпреки това управителят на ЕНЕРГО-ПРО пое ангажимент, че компанията ще предприеме бързи мерки за стабилизиране на работата на двата електропровода средно напрежение. Това включва извършването на извънредна инспекция на въздушните съоръжения в района и идентифициране на слабите места по тях. В резултат на направените огледи ще се пристъпи към незабавни действия по оздравяване на откритите проблемни участъци. Освен това, поради често наблюдаваната ситуация на влошаване на качеството на електрозахранване, в резултат на недоброто състояние на съоръжения, собственост на трети страни, компанията ще извърши инспекции и на тези съоръжения в района и ще даде необходимите предписания на техните собственици за отстраняване на констатираните дефекти.

„Мога да поема ангажимент пред представителите на местната власт в община Аксаково, че незабавно ще реагираме на техния сигнал. Ще направим още веднъж подробен вътрешен анализ на ситуацията, който ще бъде готов в рамките на три седмици, въпреки че проблемът е многократно изследван и нашите специалисти имат изградено мнение за неговите причини. Гарантирам, че ще предприемем всички възможни действия, които зависят от нас, за подобряване на ситуацията. Вече взимаме и технически мерки, за да се локализират по-точно проблемните участъци”, заяви г-н Абаджиев. „Проблемът с птиците и атмосферните влияния би могъл  да се реши напълно с подмяната на мрежата в района с подземна или по-модерна въздушна. Това е мащабен проект и многомилионна инвестиция. За съжаление практиката показва, че подобни инвестиционни проекти са възможни във времена на икономически ръст, когато обществото е в състояние да отделя необходимите значителни средства за подобряване на инфраструктурата”, завърши управителят на ЕНЕРГО-ПРО.

 

More news