Трафопост изгоря заради кражба на трансформаторно масло

Published on 09.06.2014

Трафопост изгоря  заради кражба на трансформаторно масло

Инцидентът остави без ток над 120 къщи в село Вишовград, община Павликени

Трафопост се запали и изгоря в резултат на кражба на трансформаторно масло в село Вишовград, община Павликени. Инцидентът възникна рано сутринта в петък,  6 юни 2014 г.

В 4:00 часа електричеството по един от изводите в подстанция Павликени прекъсва. Изпратеният авариен екип на ЕНЕРГО-ПРО установява, че един от трафопостовете в село Вишовград е запален и цялото оборудване е изгоряло. Служителите на компанията подават сигнал на тел. 112, след което на мястото на инцидента пристигат екипи на Районно управление „Полиция“ и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Павликени.

Същата сутрин, в 6:53 часа, електричеството на клиентите, които се захранват от изключилия извод на подстанцията, е възстановено. Без ток остават над 120 къщи в селото, които се захранват от изгорелия трафопост.  

При огледа на съоръжението е установено, че причината за инцидента е кражба на трансформаторно масло. До изгорелия трафопост са намерени тубите, в които е наливано откраднатото масло. Цялото оборудване на трафопоста и трансформаторната машина са напълно унищожени. Стените на сградата са силно напукани от високата температура. За да се възстанови съоръжението, трябва да се извърши пълен строителен ремонт на трафопоста и да се монтира ново оборудване. Това ще струва на електроразпределителното дружество над 25 000 лева.

ЕНЕРГО-ПРО Мрежи направи организация за осигуряване на временно електрозахранване на клиентите от друг трафопост в селото. В 15:20 часа на същия ден беше възстановено електричеството на всички жители на село Вишовград. Част от селото ще остане на временно електрозахранване до пълното възстановяване на трафопоста.

„Във време на икономическа криза и остри финансови ограничения, подобни вандалски прояви са тежък удар върху състоянието на енергийната система“, заяви Стефан Абаджиев, управител на ЕНЕРГО-ПРО. „От кражбите и вандалщината губещи са хората, защото нашето дружество е принудено да влага в ненужни ремонти оскъдните средства, с които разполага след жестоките намаления на финансирането на разпределителната мрежа. Принудени сме да подменяме унищожени съоръжения, вместо да инсталираме нови мрежи и трафопостове там, където са най-нужни. Вместо да влагаме ресурси в качеството на електроенергията, ние трябва да ликвидираме пораженията, причинени от крадци и вандали“.

Кражбата във Вишовград нанесе вреди на жителите на селото, които стояха часове без ток, а сега са на временно захранване, което не може да гарантира необходимата сигурност и качество. Тепърва електроразпределителното дружество трябва да направи непредвидени разходи за пълното възстановяване на изгорелия трафопост.

 

More news