Традицията за посещение на студенти във Високоволтовата лаборатория на ЕНЕРГО-ПРО продължава и през тази година

Published on 07.09.2017

Традицията за посещение на студенти във Високоволтовата лаборатория на ЕНЕРГО-ПРО продължава и през тази година

Тази седмица група студенти от Технически университет Варна посетиха Високоволтовата лаборатория на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи в морския град. Подобни визити вече се превърнаха в традиция, като посещения се организират регулярно. В рамките на един час студентите се запознаха с работата на оборудването, което позволява извършването на комплексни изпитания на различни елементи, използвани при изграждане и конструиране на електрически мрежи.

Високоволтовата лаборатория на ЕНЕРГО-ПРО е единствената у нас, която е лицензирана от Изпълнителна агенция Българска служба за акредитация и притежава широкоообхватен сертификат за високоволтови изпитвания. В нея се провеждат тестове на силови кабели, изолатори, прекъсвачи, специализирани и лични предпазни средства – диелектрични боти, ръкавици, изолиращи щанги, указатели за напрежение и други. Обиколката на студентите, част от които вече са започнали кариерата си в сферата на енергетиката, премина в оживена дискусия с отговорника на Високоволтовата лаборатория инж. Георги Гарибов. Студентите получиха експертни отговори на своите въпроси и станаха свидетели на няколко впечатляващи демонстрации на различни изпитания, извършвани в лабораторията. Кулминационната точка на посещението беше представянето на волтова дъга и пробив на изолатори, което предизвика допълнителна дискусия.

Интересен факт от историята на Високоволтовата лаборатория е нейното местоположение. Тя е разположена в сградата на първата дизелова централа във Варна, поставила началото на електрификацията на града с построяването й през 1912 година. През 1990 година в сградата е монтирано оборудването на лабораторията. През близо 30-годишното си съществуване Високоволтовата лаборатория е център за провеждане на хиляди тестове и изпитания.

More news