Ремонт на подстанции осигурява стабилно електрозахранване на повече от 42 000 домакинства и фирми във Велико Търновско

Published on 22.12.2015

Ремонт на подстанции осигурява стабилно електрозахранване на повече от 42 000 домакинства и фирми във Велико Търновско

Специалисти от ЕНЕРГО-ПРО Мрежи монтираха нови диференциални защити в подстанция Дълга лъка. Съоръжението е от стратегическо значение за енергийната система в област Велико Търново.

Подстанция Дълга лъка се намира в кв. Чолаковци на старопрестолния град. Подстанцията е от съвременен тип и работи в режим на телеуправление. Има изградена открита разпределителна уредба 110 kV и закрита уредба 20 кV. Оборудвана е с два силови трансформатора с обща инсталирана мощност 50 мегаволтампера. Към уредбата на средно напрежение са присъединени и производители на електрическа енергия – ТЕЦ Велико Търново и ВЕЦ Сини вир.

Електромонтьорите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи подмениха съществуващите до момента електромеханични релейни защити с диференциални, които служат за предпазване на силовите трансформатори от повреди. Ремонтът повишава сигурността на съоръжението, минимизира възможностите за възникване на аварии в подстанцията и допринася за стабилността на  електрозахранването на 12 300 домакинства и фирми в промишлената зона на Велико Търново, град Дебелец и 36 населени места в посока Прохода на Републиката.

Тази есен специалисти на дружеството извършиха ремонт и в подстанция Велико Търново, която снабдява с електричество 30 400 домакинства и фирми. С рехабилитацията на тези две подстанции се повиши надеждността на електрозахранването в района.

More news