Реконструкция на стойност 200 000 лева ще гарантира по-стабилно електрозахранване на 11 населени места в община Аксаково

Published on 27.09.2017

Реконструкция на стойност 200 000 лева ще гарантира по-стабилно електрозахранване на 11 населени места в община Аксаково

През септември ЕНЕРГО-ПРО завърши проект за обновяване на мрежа средно напрежение на територията на община Аксаково, област Варна. Общата стойност на вложената в ремонта инвестиция възлиза на близо 200 000 лева.

В рамките на реализирания проект беше извършена реконструкция на участък, разположен по трасето на въздушните електропроводи „Крумово” и „Новаково“ между село Въглен и възлова станция Любен Каравелово. Обновяването включи подмяна на проводници с обща дължина 30 километра, монтиране на  50 бр. стоманено-бетонни стълба, както и на 330 съвременни изолатора. В допълнение към осъществения ремонт, през есенно-зимния период електроразпределителната компания предвижда инсталирането на 200 броя птицезащитни устройства в района на  ремонтирания участък. Монтажът им ще защити прелетните птици по време на миграционния период от попадане под напрежение при кацане върху стълбовете на електропровода. Освен това ще предотврати кратки смущения в електрозахранването и потенциално възникване на аварийни ситуации при досег на пернатите с въздушната мрежа.

Подновяването на елементите от електроразпределителната мрежа в община Аксаково ще намали до минимум аварийните изключвания по трасето на ВЕЛ Крумово и Новаково. Благодарение на извършената инвестиция ще се повиши значително качеството на електрозахранване на близо 4500 клиента на ЕНЕРГО-ПРО от 11 населени места в района. Това са селата Изворско, Зорница, Водица, Засмяно, Любен Каравелово, Крумово, Новаково, Пясъчник, Радево, Ботево, Ново Ботево.

More news