Перспективите за плащане на натрупаните задължения за електроенергия на ВиК Шумен бяха обсъдени днес

Published on 22.07.2014

Перспективите за плащане на натрупаните задължения за електроенергия на ВиК Шумен бяха обсъдени  днес

Домакин на срещата, в която участваха и кметовете на общини, беше областният управител на Шумен

Натрупаните задължения на ВиК Шумен за консумирана електрическа енергия бяха обсъдени днес на среща в град Шумен. По покана на областния управител Венцислав Венков в срещата участваха кметове на общини от областта.

Управителят на електроенергийната компания ЕНЕРГО-ПРО Стефан Абаджиев представи пред кметовете, омбудсмана на Шумен Иван Капралов и медиите текущото състояние на дълга на водоснабдителното дружество. Г-н Абаджиев обясни, че ВиК Шумен заплаща вноските по стария дълг, за който беше сключено споразумение за разсрочване през септември 2013 г. и анекс през март 2014 г., но забавя заплащането на текущите си задължения. Така, към 21.07.2014 г., задълженията на водоснабдителното дружество възлизат на над 990 хиляди лева.

„Сериозно сме обезпокоени от факта, че дългът на ВиК Шумен не намалява чувствително през летните месеци. През септември миналата година той беше милион и двеста хиляди лева,  сега е близо 1 милион. Преди 10 месеца, когато подписвахме споразумението за разсрочване, бяхме информирани от ВиК, че дружеството има цикличност в работата си и че през летните месеци то има повишени приходи, които ще му позволят да изплати натрупаните задължения. Но ако с настъпването на есенния период дългът на ВиК Шумен отново започне да нараства,  ще сме принудени да вземем мерки за ограничаване натрупването на нови задължения. Ние разработихме програма за ограничаване на електроподаването на обекти, съставена така, че да причини минимални смущения във водоснабдяването в областта. Надяваме се да не се наложи да прилагаме тази програма. Не можем да толерираме дълг от този мащаб, тъй като той заплашва финансовата стабилност на електроснабдителното дружество“, заяви  управителят на ЕНЕРГО-ПРО.

Управителят на ВиК Шумен Светлозар Дамянов обясни, че до края на август ще бъдат погасени всички вноски по споразумението за разсрочване на стария дълг и анекса към него, подписан през март тази година, като едновременно с това дружеството ще погасява сумите по текущите задължения, които се трупат през последните месеци. Г-н Дамянов поясни, че водоснабдителното дружество е предприело мерки за намаляване разходите за електроенергия и събиране на задълженията за вода от своите клиенти, като по този начин планира да покрие задълженията към ЕНЕРГО-ПРО и други доставчици.

Кметовете на общини споделиха своите виждания за решаването на проблема, като същевременно изразиха готовност да съдействат като призоват хората да не забавят плащането на своите задължения към водоснабдителното дружество.

Управителят на ЕНЕРГО-ПРО Стефан Абаджиев заяви, че очаква ВиК да спази начертания план за стабилно намаляване на дълга през периода август – септември и  благодари на областния управител Венцислав Венков за организираната среща и за неговата постоянна ангажираност в разрешаването на въпроса с дълга на ВиК Шумен, който е от особено значението за жителите на областта.

 

 

 

More news