Над 30 хиляди домакинства и фирми получават по-сигурно електрозахранване след ремонт на подстанция във Велико Търново

Published on 16.12.2015

Над 30 хиляди домакинства и фирми получават по-сигурно електрозахранване след ремонт на подстанция във Велико Търново

Специалисти на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи обновиха част от оборудването на подстанция Велико Търново, която осигурява електричество на 30 400 домакинства и фирми в централната градска част и близките населени места. Бяха монтирани нови цифрови релейни защити средно напрежение, с което се повишава значително сигурността на електросъоръжението. Инвестицията е на стойност 50 000 лева.

Подстанция Велико Търново се намира в квартал Бузлуджа зона Б на старопрестолния град. Разполага с открита разпределителна уредба 110 kV и закрита уредба с 20 кV и 10 кV. Оборудвана е с два силови трансформатора с обща инсталирана мощност 90 МVА.

Електромонтьорите на мрежовата компанията подменихасъществуващи до момента електромеханични релейни защити на изводи средно напрежение с нови цифрови. Основната им функция е защита на съоръженията и гарантиране на безопасността при обслужване и ремонти. Монтираните нови елементи в подстанцията са значително по-чувствителни при появата на земни и къси съединения по електропроводите и позволяват мониторинг на аварийните събития. Ремонтът повишава сигурността и бързодействието на защитите и минимизират риска от възникване на повреди по съоръжения от стратегическо значение за енергийната система в района. В резултат на това е осигурено по-надеждно електрозахранване на хората в централната градска част на Велико Търново и близките населени места.

More news