Искът по започнатата от ЕНЕРГО-ПРО през юли 2013 година арбитражна процедура, бе регистриран за разглеждане

Published on 08.06.2015

Искът по започнатата от ЕНЕРГО-ПРО през юли 2013 година арбитражна процедура, бе регистриран за разглеждане

Искът по стартираната от ЕНЕРГО-ПРО през юли 2013 година арбитражна процедура срещу България бе регистриран от Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка (ICSID) на 26 май 2015 г. Повод за подаването на иска през 2013 година бяха некомпенсирани разходи, направени от дружества на компанията, за задължително изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници, за инвестиции, както и разходи, свързани с дейността.

В резултат на ценовите решения  на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране от периода 2012 – 2014 година, в които тези разходи не бяха възстановени,  е създаден дефицит, който поставя на сериозен риск финансовата стабилност на дружествата от групата ЕНЕРГО-ПРО в България.

От юли 2013 г. арбитражната процедура следваше развитието, определено от правилата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове на Световната банка за предварителни действия от страните. На 26 май 2015 г. искът на стойност 54 милиона  евро бе регистриран за разглеждане.

 

More news