ЕНЕРГО-ПРО възстанови захранването на квартал в Силистра след инцидент с багер

Published on 25.06.2015

ЕНЕРГО-ПРО възстанови захранването на квартал в Силистра след инцидент с багер

Аварийните екипи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи възстановиха електрозахранването на над 2400 домакинства и фирми в района около закрития басейн и митницата в Силистра след неприятен инцидент при изкопни дейности. В 11:01 часа в сряда, багер на фирма, работеща върху водния цикъл в града, прекъсна подземна линия средно напрежение, свързваща 17 трафопоста с подстанция „Дръстър“ в града. Повредата остави над 2400 домакинства и фирми в района без електричество.

Специалистите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи направиха организация и в рамките на 30 минути възстановиха електрозахранването на всички клиенти на дружеството по резервни връзки. Докато аварийните екипи подготвяха включването на резервното захранване, други електромонтьори обезопасиха повредената линия и започнаха работа по възстановяването на кабелите. В рамките на няколко часа аварията беше отстранена, след което беше възстановена и нормалната схема на електрозахранване в квартала. Специализираните екипи на електроразпределителното дружество ремонтираха още три подземни кабелни линии в града, които също бяха повредени в резултат на изкопни дейности.

Тази авария е добър пример за нуждата от инвестиции в мрежата и създаване на резервни връзки между трафопостовете. Ако в този случай нямаше изградена резервна линия, хората в района биха стояли без ток през цялото време, необходимо за възстановяването на скъсаните кабели. Благодарение на тази паралелна връзка, електричеството на всички над 2400 домакинства и фирми беше възстановено в рамките на 30 минути.

Днес при изкопни дейности същият кабел отново беше повреден в друг участък. Екипите на ЕНЕРГО-ПРО отново реагираха светкавично на сигнала за авария и възстановиха електрозахранването на засегнатите клиенти по резервни връзки, след което продължиха с ремонтирането на кабелната линия. Повреждането на електроразпределителната инфраструктура в резултат на прокопавания нанася сериозни материални щети на компанията и причинява неудобство на хиляди домакинства и фирми.

Въпреки наложените от Комисията за енергийно и водно регулиране сериозни финансови ограничения на инвестиционната дейност през последните два ценови периода, ЕНЕРГО-ПРО Мрежи не може да спре да влага средства в поддръжка и развитие на електрическата мрежа, за да осигури нейната стабилност.

 

More news