ЕНЕРГО-ПРО Трейдинг продаде първите издадени в България гаранции за произход на зелена енергия на унгарска компания

Published on 27.01.2016

ЕНЕРГО-ПРО Трейдинг продаде първите издадени в България гаранции за произход на зелена енергия на унгарска компания

Първите издадени в България гаранции за произход на „зелена“ енергия, произведена у нас, намериха своя собственик в Унгария. Първата по рода си сделка е осъществена от ЕНЕРГО-ПРО Трейдинг ЕАД и вписана в регистъра на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Гаранциите за произход бяха признати от Унгария и вписани в нейния регистър. Те бяха придобити от местна телекомуникационна компания по процедура, съобразена с унгарското законодателство и Директива 2009/28/ЕО на Европейския парламент.

Гаранциите за произход (ГП) представляват електронен документ, който доказва, че определено количество електроенергия е произведено от възобновяеми източници (ВЕИ). Чрез тях се стимулира производството на зелена енергия. С придобиването на този документ купувачът допринася за опазването на околната среда.

Гаранции за произход могат да бъдат закупени и от български компании, но предвид спецификата на нашата подзаконова нормативна база, те могат да се търгуват само заедно с енергията, за която са издадени. С други думи, компанията-купувач трябва да закупи енергията, произведена от ВЕИ, и едновременно с това да придобие гаранциите за нейния произход в качеството си на краен потребител.

По данни на организацията на европейските енергийни регулатори CEER, все повече потребители в Европа са склонни да купуват и ползват електрическа енергия, произведена от ВЕИ. Повишавайки своята информираност в тази област, те стимулират екологичните производства, утвърждавайки опазването на природата като културна потребност на развитите общества. Едновременно с това нормативната уредба на по-голямата част от страните, членки на Европейския съюз, предоставя повече свобода в търговията на гаранции за произход, позволявайки те да се търгуват както заедно, така и отделно от енергията, за която са издадени.

Енергията, произведена от ВЕИ, бележи ръст в световен мащаб. Според изследване на Международната агенция по енергетика, през 2030 година, една четвърт от електрическата енергия, която човечеството използва, ще бъде от възобновяеми източници. Щадящият околната среда характер и намаляващата себестойност на това производство го прави все по-предпочитано в развитите страни, които прилагат различни мерки за неговото насърчаване. В този смисъл възможността да се търгуват гаранции за произход е мярка за стимулиране на екологичното електропроизводство  и закупуването им има не само имиджов ефект за потребителите, които ги придобиват, но представлява и реален акт на опазване на природата.

ЕНЕРГО-ПРО Трейдинг ЕАД е част от групата ЕНЕРГО-ПРО, основана през 1994 година в Република Чехия. Компанията притежава 47 водноелектрически централи с обща инсталирана мощност 860 МВт. ЕНЕРГО-ПРО оперира на територията на Чехия, България, Грузия, Турция и Армения. В нея работят над 8000 служители. Компанията осъществява разпределение и снабдяване с електрическа енергия на над 2 млн. клиенти на територията на България и Грузия.

More news