ЕНЕРГО-ПРО стартира акция за защита на редките видове птици в Природен парк „Русенски Лом“

Published on 23.04.2014

ЕНЕРГО-ПРО стартира акция за защита на редките видове птици в Природен парк „Русенски Лом“

Екипи на компанията обезопасяват електропроводите със специална изолация, за да предпазят защитените видове

В навечерието на Международния ден на земята, 22 април, специалисти на ЕНЕРГО-ПРО започнаха акция за поставяне на предпазни изолации върху електрически стълбове, за да защитят обитаващи или мигриращи птици в Природен парк „Русенски Лом“. Проектът се осъществява по инициатива на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Екипи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи монтират протектори върху близо 100 електрически стълба по въздушни електропроводи 20 kV в района на русенските села Нисово и Кошов. Изолацията е устойчива на ултравиолетови лъчи и предпазва птиците от попадане под напрежение при честото им кацане по стълбовете.

Изборът на този район съвсем не е случаен. Именно тук са изградени площадки за захранване на хищните птици и според експертите по биоразнообразие в природния парк, на тези места, се очаква да има голяма концентрация на птици, сред които и египетският лешояд, включен в списъка на световно защитените видове. Обезопасяването на стълбове от екипи на ЕНЕРГО-ПРО във възможно най-голям периметър около площадките е от изключително значение за оцеляването на тези птици. Много често, след като се нахранят, те използват именно стълбовете, за да си починат и има риск от попадане под напрежение.

„За съжаление имаме случаи на загинали египетски лешояди, вследствие на кацане по електропроводите. Не е малък и броят на младите бели и черни щъркели, които поради своята неопитност и липса на изграден инстинкт, особено по време на миграцията, също загиват. Пластмасовите изолатори, монтирани от ЕНЕРГО-ПРО върху електрическите стълбове, са един от успешните начини да се защитят застрашените видове както и да се запази тяхната популация“, сподели Стоян Николов, експерт в Природен парк „Русенски Лом“.

Съвместната акция по обезопасяване на електрическите стълбове се осъществява по международен проект „Помощ за египетския лешояд“, съфинансиран по програма LIFE+ на Европейската комисия с участието на орнитолози от БДЗП, Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Русе в сътрудничество с електроразпределителната компания. Проектът обхваща 27 целеви зони в обхвата на Натура 2000 и обединява усилията на 4 партньора от 3 страни за спасяването на последните египетски лешояди на Балканския полуостров.

В момента в природния парк има 192 вида птици, 124 от които са защитени видове. Сред тях най-ценните са египетският лешояд, който е на изчезване, и черният щъркел.

За поредна година ЕНЕРГО-ПРО участва активно в инициативи за опазване на редките видове птици в партньорство с БДЗП. Именно в района на Североизточна България, където е един от главните маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка – Виа Понтика, са монтирани най-много изолации и платформи за щъркелови гнезда. Основната цел е запазване живота на белия щъркел, който гнезди в този район.  Този маршрут следват много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици, измежду които 78% от всички щъркели, цялата популация на розов пеликан в Европа, както и изключително редките видове царски орел, египетски и белоглав лешояд.

През 2013 г. екипи на компанията монтираха изолатори на стълбове средно напрежение в област Габрово, тъй като в района на гр. Севлиево бяха установени случаи на загинали бели щъркели по електропроводите. Изолации за защита на белия щъркел бяха поставени и в област Добрич, на територията на с. Драганово.

Във връзка с програма за опазване на ловния сокол, през изминалата година в района на областите Добрич и Силистра бяха поставени протектори на около 300 стълба от мрежа средно напрежение по програма LIFE+ на Европейски съюз със съдействието на БДЗП.

ЕНЕРГО-ПРО ежегодно полага усилия да подкрепя инициативи за опазване на редките видове птици на територията на Североизточна България. Изменението на ландшафта в Североизточна България и поставянето на ветрогенератори през последните години променят местата на миграция на птиците. Те се насочват от техните обичайни места към по-непознати, вследствие на което зачестиха случаите на загинали щъркели, ловен сокол и др. ЕНЕРГО-ПРО съвместно с БДЗП и РИОСВ прави всичко възможно за запазване на застрашените видове птици от изчезване.

 

 

More news