ЕНЕРГО-ПРО предприема ежегодни мерки за идентифициране и обезопасяване на рискови за птиците зони от електроразпределителната мрежa

Published on 11.08.2014

ЕНЕРГО-ПРО предприема ежегодни мерки за идентифициране и обезопасяване на рискови за птиците зони от електроразпределителната мрежa

Вчера, 10.08.2014 г. след постъпил сигнал за прекъсвания по електропровод в района на гр. Аксаково, над Аксаковска панорама, екипи на ЕНЕРГО-ПРО извършиха обход на електроразпределителните съоръжения в този район, за да установят причината. При проверката е установено, че прекъсванията са вследствие на попаднали под напрежение щъркели, които са избрали проводниците на железорешетъчните стълбове на близкия електропровод за удобно място за кацане.  По време на проверката служители на компанията са потвърдили, че съоръженията от електроразпределителната мрежа в района са изправни и изолацията на въпросния електропровод е в добро техническо състояние.

Всяка година екипи от специалисти на дружеството извършват инспекции по всички електропроводи за проследяване и осъществяване на контрол относно правилната техническа експлоатация на съоръженията, собственост на компанията.

Ежегодно ЕНЕРГО-ПРО извършва анализ на предпочитаните от птиците участъци за кацане от електроразпределителната мрежа на дружеството и идентифицира зони за обезопасяване с щъркобрани, маншони и други предпазни средства с цел да се опази живота на пернатите обитатели. Периодично компанията обслужва хиляди километри електроразпределителна мрежа и локализирането на предпочитаните от птиците участъци, които се променят сезонно, е трудно за прогнозиране.

От началото на месец август започва есенната миграция на птиците и една от сериозните заплахи и причини за смъртта на някои от тях, включително и застрашени видове, е, че много често те използват електрическите стълбове като удобни места за почивка или нощуване. Инцидентите в такива случаи са често явление и са предизвикани от възникване на късо съединение, вследствие на контакт между заземените части от стълба и проводниците.

ЕНЕРГО-ПРО продължава да предприема мерки, за да се предотвратят подобни инциденти с фатален край и да се намалят щетите и рисковете за птиците при допир с проводниците. Екипи на дружеството продължават да монтират специални платформи за безопасно кацане на птиците в участъците, идентифицирани като най-предпочитани от тях и щъркобрани по стълбовете, които да не им позволяват да кацат върху проводниците.

През последния месец компанията е монтирала подобни платформи на територията на област Добрич, а последно поставения щъркобран е в село Долище, област Варна.

Служителите на ЕНЕРГО-ПРО ежегодно монтират и платформи за щъркелови гнезда на електрическите стълбове по цялата територия на компанията, за да гарантират безопасното гнездене и опазване на живота на щъркелите. Оказва се, че вследствие на урбанизацията, естествените им възможности за гнездене са ограничени и много от тях предпочитат стълбовете от електроразпределителната мрежа. Именно, за да обезопасят най-рисковите участъци, екипи на ЕНЕРГО-ПРО поставят множество метални платформи над проводниците, с което да се избегнат реалните опасности за птиците от защитения вид.

ЕНЕРГО-ПРО поддържа дългогодишно сътрудничество с Българското дружество за защита на птиците и полага усилия за разработване и прилагане на мерки за изолиране на най-опасните електрически стълбове. През последните години двете дружества реализираха няколко успешни проекта за опазване на защитените видове птици в района на Североизточна България. През 2012 г. в рамките на съвместния проект за „Опазване на ловния сокол в Североизточна България, Унгария, Румъния и Словакия” бяха поставени пластмасови протектори върху изолаторите на стълбовете и части от проводниците, за да бъде опазен животът на птиците.

Известно е, че на територията на ЕНЕРГО-ПРО в Североизточна България минава древният миграционен път на птиците ВиаПонтика и оттук годишно минават хиляди птици от различни видове. ЕНЕРГО-ПРО предприема редица превантивни мерки за обезопасяване на възможно най-голям брой електрически стълбове,  но по време на миграциите, когато стотици птици се събират на ята, за да се подготвят за отлитане, подобни инциденти не са рядко явление.

Постигането на мирно съжителство между електроразпределителните мрежи и птиците е световен проблем, който все още не е намерил своето решение.

More news