ЕНЕРГО-ПРО подкрепи провеждането на международна енергийна конференция в София

Published on 30.04.2015

ЕНЕРГО-ПРО подкрепи провеждането на международна енергийна конференция в София

Състоянието на енергийния пазар в България беше една от основните теми, които разискваха български и чуждестранни търговци на електроенергия по време на международната конференция Energy Risk Balkans, провела се на 28 април в София. На конференцията, която се проведе с подкрепата на ЕНЕРГО-ПРО, присъстваха представители на българския енергиен регулатор (КЕВР), Електроенергийния системен оператор (ЕСО), Асоциацията на индустриалните консуматори в България, както и български и чуждестранни търговци на електроенергия.

В дискусията, в която активно участие взеха експертите на ЕНЕРГО-ПРО, беше обърнато особено внимание на предстоящата пълна либерализация на пазара и проблемите, които трябва да се решат, за да бъде изграден единен, прозрачен и ликвиден пазар, който осигурява балансирано разпределение на ресурсите в системата. В същото време, според енергийните експерти, е нужно да се стимулира и експорта на електроенергия, което допълнително ще заздрави финансовото състояние на държавните електроенергийни дружества.

Участниците в конференцията се обединиха около мнението, че бъдещата енергийна борса ще бъде ключова стъпка за развитието на българския пазар и предпоставка за неговото интегриране с другите европейски пазари. Премахването на експортната такса беше изтъкнато като задължително условие за заздравяване състоянието на сектора и стимулиране на производството на електроенергия в страната.

More news