ЕНЕРГО-ПРО организира „Ден на отворени врати“ за бъдещи енергетици

Published on 15.03.2016

ЕНЕРГО-ПРО организира „Ден на отворени врати“ за бъдещи енергетици

В рамките на инициативата, посветена на Световния ден на потребителя – 15 март, ученици и студенти посетиха Учебния център и Високоволтова лаборатория на компанията

Близо 100 бъдещи електротехници и електроинженери взеха участие в инициативата на ЕНЕРГО-ПРО „Ден на отворени врати“, посветена на Световния ден на потребителя – 15 март. Ученици от Професионална гимназия по електротехника - Варна и студенти от Технически университет – Варна се запознаха с пътя и преобразуванията на електроенергията, преди да достигне до потребителите, както и с основните съоръжения, които се използват в електроразпределителната мрежа.

Обиколката започна от Учебния център на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, специално изграден през 2009 г. за професионално обучение на електромонтьори. След като преминаха през задължителния инструктаж за безопасност и бяха снабдени с каски, гостите посетиха учебните зали за кабелни глави и муфи, комутационна апаратура, подмяна на електромери и други. В Учебния център бъдещите енергетици разгледаха така наречената „бейби линия“, която представлява копие на реална електропроводна линия, разположена на само 2 метра над земята, вместо на стандартните 10 метра. „Бейби линията“ винаги е предизвиквала голям интерес от страна на посетителите в центъра за обучение“, сподели инженер Иван Иванов от отдел „Безопасност на труда и опазване на околната среда“ в компанията.

Следваща стъпка в програмата беше демонстрацията на открито с изкачване на стоманорешетъчен стълб и отстраняване на авария на височина. Подготовката беше направена по всички правила при условия, идентични с реалните и със специфичното техническо оборудване - раменнобедрен колан, Y-въже за обезопасяване, специални изолиращи (диeлектрични) ръкавици, каска, предпазни очила и др. По инструкция електромонтьорите работят в екип, като инструментите и материалите се подават на изкачилия се на стълба от негов колега на земята чрез специално въже. Мерките за безопасност при всяка работа с електрически съоръжения са задължителен момент от ежедневието на специалистите на компанията, тъй като пренебрегването на правилата носи риск за здравето и живота им.

Гостите на компанията имаха шанса да влязат и в уникалната за България лицензирана Високоволтова лаборатория на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи. Тя е част от историята на електрификацията на Варна, тъй като в нея преди сто години е заработил първият дизелов генератор, захранващ с енергия града. В лабораторията се провеждат тестове на кабели и изолатори от различни производители и на всякакъв вид специализирани и лични предпазни средства, като диелектрични ръкавици, напреженоуказателни щанги, обувки и др. Демонстрацията на волтова дъга и пробив на изолатори беше истинско шоу за посетителите.

С разглеждането на подстанция „Юг“ приключи обиколката на гостите по пътя на електроенергията преди достигането й до нашите домове. Любознателните посетители имаха възможност да видят новия ултра модерен трансформатор, тежащ повече от 84 тона. Неговите функции са да сваля нивото на напрежение от високо до средно, за да може след това електроенергията да се насочи към трафопостовете, където да се преобразува до ниско напрежение и да се достави на потребителите.

В края на събитието бъдещите енергетици изразиха желание да участват и в други подобни инициативи, които ще разширят техния професионален хоризонт още по време на академичната им подготовка. „Най-интересната част от обиколката за мен беше да наблюдавам как се образува волтова дъга.“, сподели Веселин Зарев, ученик от Професионалната гимназия по електротехника, и допълни, че харесва професията на електромонтьора. „Част от учениците провеждат учебната и производствената си практика в ЕНЕРГО-ПРО, а много от завършилите гимназията вече са на работа в компанията.“, бяха думите на тяхната преподавателка.

По-рано този месец диспечерският център на компанията в Русе отвори врати за студенти по специалността „Електротехника и електрообзавеждане“ от Русенския университет. Днес, паралелно с „Деня на отворени врати“, се провежда и обиколка от студенти в русенската подстанция „Център“, която захранва централната част на града. ЕНЕРГО-ПРО има традиции в организирането на подобни инициативи за бъдещи енергетици и участва активно в подготовката им за тяхната бъдеща професия.

More news