ЕНЕРГО-ПРО монтира платформи, за да спаси щъркелови гнезда в село Козаревец, В. Търновско

Published on 24.06.2014

ЕНЕРГО-ПРО монтира платформи, за да спаси щъркелови гнезда в село Козаревец, В. Търновско

Служители на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи предприеха спасителна акция по обезопасяване на гнездата на две щъркелови семейства в село Козаревец, област Велико Търново.

Поради регистрирани през май т.г. смущения по електропровода, който захранва селото, екипи на ЕНЕРГО-ПРО извършиха обход, при който се установи, че причината за прекъсванията е изграждането на гнезда от щъркелови двойки върху два от стълбовете по електропровода.

Често младите двойки щъркели изграждат своите гнезда върху стълбовете от електроразпределителната мрежа. Нерядко птиците докосват проводниците и предизвикват късо съединение с фатален за тях край. Това често става и причина за възникване на аварии и прекъсване на електрозахранването на абонатите на дружеството.

За да се избегне риска от попадане на защитените птици под напрежение, както и да се предотвратят смущенията в захранването на клиентите,  компанията монтира платформи, върху които младите щъркелови двойки могат безопасно да изградят своите гнезда и да отгледат своите семейства.

More news