ЕНЕРГО-ПРО монтира нови, съвременни устройства за защита от късо съединение в подстанция „Левента“ - Русе

Published on 12.06.2014

ЕНЕРГО-ПРО монтира нови, съвременни устройства за защита от късо съединение в подстанция „Левента“ - Русе

Подстанцията доставя електрическа енергия на близо 32 хиляди клиента в района на град Русе

Съвременни цифрови устройства за диференциална защита на трансформатори от късо съединение монтира ЕНЕРГО-ПРО в подстанция „Левента“ – град Русе. Електроразпределителното дружество вложи в проекта близо 20 хиляди лева.

Подстанцията е съоръжение, част от електроразпределителната мрежа, което има функцията да приема, преобразува и разпределя електрическа енергия. Както е известно електроенергията, която достига до нашите домове, трябва да е с ниско напрежение – 230 или 380 Волта, в зависимост дали получаваме монофазно или трифазно захранване. Но различните видове електроцентрали генерират електрическа енергия с високо напрежение, която се пренася по електрическа мрежа, пригодена да оперира със 110 kV. За да бъде пренесена в електроразпределителната мрежа, електроенергията трябва да бъде трансформирана на средно напрежение - 20 kV. Именно тази трансформация, от високо на средно напрежение, се извършва в подстанциите. След това електрическата енергия се пренася по електропроводите до стотиците трафопостове, където отново претърпява трансформация и по мрежата ниско напрежение достига до нашите домове.

Съоръженията от електроразпределителната мрежа трябва да се поддържат в изправност, за да получаваме постоянно електричество. Когато се случват, колкото и рядко да е това, авариите в подстанции са дълготрайни и засягат цели региони. Ето защо е важно подстанциите не само прецизно да се монтират и поддържат, но съоръженията в тях регулярно да се обновяват и да се заменят с най-съвременното оборудване.

Монтираните в подстанция „Левента“ защитни механизми имат голямо значение за осигуряването на постоянно електроснабдяване - намаляват времето, през което може да бъде прекъснато електрозахранването на клиентите и ограничават пораженията върху самото съоръжение при възникване на повреди.

Предимството на новите цифрови устройства е в техните функции, които дават сигурна двустранна защита на съоръженията в подстанцията – в частта на високо напрежение и в частта на средно напрежение. Устройствата са високоскоростни и реагират изключително бързо при възникване на проблем по инсталациите. По този начин се предотвратява възникването на аварии, дори и при неблагоприятни обстоятелства, например при влошени метеорологични условия.

Новото оборудване гарантира по-висока сигурност на електрозахранването на близо 32 хиляди клиента на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи в района на град Русе.

 

More news