ENERGO-PRO a. s. емитира еврооблигации на стойност 250 милиона евро

Published on 04.05.2018

ENERGO-PRO a. s. емитира еврооблигации на стойност 250 милиона евро

ЕNERGO-PRO a. s. емитира еврооблигации на стойност 250 млн. евро в Лондон. Това е втора емисия след като през ноември компанията пласира облигационна емисия в размер на 370 млн. евро. Постъпленията ще бъдат използвани за погасяване на текущи кредити, както и за общи корпоративни цели, като ще подобри и ефективността на финансирането на групата. Облигациите са с падеж 4 май 2024 г. и имат 4,5% годишна доходност. Eмисионната цена на облигациите е 100%.

Ценните книжа ще бъдат регистрирани на Ирландската фондова борса. S&P и Fitch определиха рейтинга на облигациите съответно на BB- и BB, в съответствие с корпоративния рейтинг на емитента ENERGO-PRO a. s.

Емисията беше пласирана сред повече от 70 инвеститора, представляващи както международни, така и български финансови институции. 54% от инвеститорите са асет мениджъри, 26% - държавни и частни банки, 19% - пенсионни фондове и застрахователни компании. Закупените облигации само от български финансови институции са на стойност над  15 млн. евро.  Най-голям дял от инвеститорите - 25%  са от Великобритания, 21% са от Австрия и Германия, други 14% са от Франция, останалите 40% са разпределени в Западна, Централна и Източна Европа и Общността на независимите държави.

Групата ENERGO-PRO има стабилни приходи от регулирани дейности и това я прави привлекателна на международните финансови пазари. Компанията е значим инвеститор в енергетиката. Оперира водноелектрически централи и електроразпределителни мрежи в Централна и Източна Европа и в регионите на Черно море и Кавказ.

Стартирайки дейността си в Чехия, компанията постепенно развива операциите си в България, Грузия и Турция. Общият инсталиран капацитет на електроцентралите, собственост на ENERGO-PRO е 854 MW, а годишното производство на електроенергия надвишава 2,5 TWh. ENERGO-PRO развива дейност в областта на разпределението и продажбата на електроенергия и притежава и управлява електроразпределителни мрежи в България и Грузия, обслужващи повече от 2.4 милиона клиенти. Дружеството е активно и в трансграничната търговия с електроенергия.

More news