Екипите на ЕНЕРГО-ПРО ремонтираха съоръженията от електроразпределителната мрежа в село Велино, община Шумен

Published on 18.06.2014

Екипите на ЕНЕРГО-ПРО ремонтираха съоръженията от електроразпределителната мрежа в село Велино, община Шумен

Предприетите мерки осигуриха стабилно електрозахранване жителите на селото

Ремонт и профилактика на съоръженията от електроразпределителната мрежа в село Велино извърши ЕНЕРГО-ПРО през месец май. Екипите на дружеството направиха обслужване на съоръженията и подмениха елементи от тяхното оборудване. В един от трафопостовете беше монтиран трансформатор с по-добри технически характеристики, който може да поеме по-голям товар в съответствие с  нарасналото потребление на електроенергия в част от селото.  Допълнително беше извършен частичен ремонт на мрежата ниско напрежение и регулация на провеса на проводниците.

За да осигурят необходимия сервитут на проводниците от въздушната мрежа, екипите изрязаха клоните на дърветата, които се намират в непосредствена близост до проводниците. При нарастването на короните на дърветата, клоните опират в проводниците, при по-силен вятър се оплитат с тях и предизвикват аварии и загуби на енергия. Затова клоните, създаващи риск, се орязват.

„Електроразпределителната мрежа е като жив организъм – за да функционира, той ежедневно се поддържа и развива“ обясни управителят на ЕНЕРГО-ПРО Стефан Абаджиев по време на среща с жителите на село Велино през месец март. „За поддържането на мрежата обаче не е достатъчно да се влагат само усилия в ремонти и поддръжка. Необходими са постоянни вложения на средства в подобрения, в изграждане на нови линии и трафопостове. За съжаление регулаторната и финансовата рамка, която държавата ни налага, практически ни отнема възможността да инвестираме, да развиваме мрежата, да въвеждаме модерни технологии“, продължи г-н Абаджиев. По време на срещата, която беше съвместна инициатива с омбудсмана на Шумен Иван Капралов, управителят на електроенергийната компания пое ангажимент да се предприемат мерки за подобряване на мрежата в селото в рамките на възможностите. След приключване на зимния сезон ремонтните дейности бяха реализирани, в резултат на което електрозахранването на жителите на Велино запази своята стабилност и по време на силните бури през май.

„ След ремонтите резултати са много добри. През последните дни имаше много лоши атмосферни условия. Бури и градушки разлюляха нашия район, но нямахме изключвания на електрозахранването“, сподели Гинка Кънчева, жител на селото.

“След проведената профилактика и ремонти от групите на ЕНЕРГО-ПРО, вече два месеца няма нито едно оплакване от хората. За мен резултатът е, че не се налага да търся аварийни групи, което означава, че работата е свършена качествено“. Така коментира резултата от извършените дейности Димитър Димитров, кмет на село Велино.

 

More news