Екипи на ЕНЕРГО-ПРО предотвратиха предпоставки за аварии

Published on 17.03.2015

Екипи на ЕНЕРГО-ПРО предотвратиха предпоставки за аварии

Екипи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, съвместно с оторизирана от общината фирма, извършиха санитарна сеч в района на Тутракан. По този начин,  премахвайки предпоставките за аварии, те предотвратиха нежелани прекъсвания на захранването по електропровод "Байкал". Електропроводът е въздушно-кабелен и захранва 2833 абоната на територията на град Тутракан, като в тях влизат важни държавни и общински учреждения - болница, община, полиция, поща, банки, бюро по труда, социални грижи, както и редица магазини и заведения.

 

При прорастването си клоните от короните на дърветата доближават проводниците, при по-силен вятър се оплитат в тях и често ги късат, предизвиквайки аварии. Много често и цели дървета са в опасна близост до електропроводите. Съгласно Закона за биологичното разнообразие обаче се забраняват дейности, водещи до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дървета.

 

Спазвайки законовия ред, от ЕНЕРГО-ПРО отправиха писмено запитване и искане за окастряне и отсичане на единични борови дървета към община Тутракан. В резултат бе организирана комисия от служители на РИОСВ и община Тутракан. Комисията  излезе със становище, че 72 броя единични борови дървета са в опасна близост до тоководещите части на двадесет киловолтовия въздушен електропровод "Байкал". Обектът бе възложен за изпълнение на оторизирана от общината фирма. Със съвместните усилия на нейните служители и техническите екипи на ЕНЕРГО-ПРО дърветата, застрашаващи нормалното експлоатационно функциониране на електропровода, бяха премахнати.

More news