Екипи на ЕНЕРГО-ПРО осигуриха по-надеждно електрозахранване на 30 населени места за зимата

Published on 15.01.2015

Екипи на ЕНЕРГО-ПРО осигуриха по-надеждно електрозахранване на 30 населени места за зимата

Eкипи на ЕНЕРГО-ПРО в Омуртаг подмениха 1100 метра проводник на двадесет киловолтов електропровод по извод „Зелена Морава“ от подстанция Омуртаг. От този извод се захранват 2634 битови и 169 стопански клиенти. Той служи и за аварийно захранване на извод „Злостен“, който подава електроенергия към 1850 битови и 158 стопански абонати.

 

Линията е била изградена през 1959 г. със стоманени проводници. В резултат на корозия те бяха загубили своята механична якост и при силен вятър се получаваха чести прекъсвания в електроподаването. Голяма част от електропроводът преминава през пресечен планински терен и в случай на авария трябва да се прави обход по цялата дължина на трасето, което допълнително затруднява ремонтните действия на специалистите на ЕНЕРГО-ПРО. По тази причина подмяната на това съоръжение беше включена в ремонтната програма на дружеството.

 

Новият проводник е с по-малка маса, по-ниско електрическо съпротивление и с по-добри механични показатели. Ремонтът на съоръжението осигури безаварийна работа на електропровода и надеждното, и качествено снабдяване с електроенергия на домакинствата през зимата. Успоредно с това беше подменен и разединител за открит монтаж на електропровод 20 kV по извод "Злостен". Така на зависещите от двата извода над 30 населени места на територията на община Омуртаг, включително и част от града, се гарантира по-голяма сигурност на електрозахранването през зимния сезон.

 

More news