БИМ потвърди: Електромерът на Преображенския манастир измерва точно

Published on 23.04.2015

БИМ потвърди: Електромерът на Преображенския манастир измерва точно

След коментирания в медиите случай със сметките за електрическа енергия на Преображенския манастир, ЕНЕРГО-ПРО инициира проверка на електромера на Манастира от Български институт по метрология (БИМ).Това е единствената държавна институция, която е оторизирана да извършва проверки на изправността на уредите за търговско измерване.

Резултатите от проверката на БИМ недвусмислено показват, че електромерът е в отлично техническо състояние. „Електромерът съответства на техническите и метрологичните характеристики и отговаря на изискванията за точност при измерване на електрическа енергия“, се посочва в протокола от техническата експертиза на БИМ. Становището на БИМ потвърждава, че електромерът е отчел точно консумираната електроенергия и фактурите отразяват реалното потребление на Манастира.

Отново подчертаваме, че електромерът се намира в двора на Манастира, на достъпно място, което позволява визуален достъп до показанията във всеки момент.

Преображенският манастир заплаща своите сметки по начин, който е стандартен за всички стопански клиенти, които имат потребление, по-голямо от 360 лева за един отчетен период – две авансови и едно окончателно плащане.  Това е причината да получат 3 фактури за един отчетен период. Монасите не са се обърнали към компанията за информация относно сметките за електроенергия на Манастира, поради което са останали с погрешни впечатления.

В случай че  Преображенски манастир се затруднява да заплати цялото задължение, упълномощен представител може да се обърне към ЕНЕРГО-ПРО за разсрочване на задължението. Компанията е готова да разясни  и предложи индивидуално решение на всеки казус, свързан с потреблението на електроенергия.

 

More news