300 метрова кабелна линия в пресечена местност изградиха екипите на ЕНЕРГО-ПРО само за 8 часа

Published on 06.11.2014

300 метрова кабелна линия в пресечена местност изградиха екипите на ЕНЕРГО-ПРО само за 8 часа

Екипите на ЕНЕРГО-ПРО изградиха 300 метра кабелна линия в пресечен планински район за рекордните 8 часа, за да възстановят електрозахранването и водоподаването на няколко района на град Горна Оряховица, засегнати от влошените метеорологични условия в края на месец октомври. Множеството паднали дървета вследствие на подранилата зима, обхванала най-силно районът на Централна Северна България,  събориха мачтов трафопост, разположен в планински терен в близост до град Горна Оряховица.  Съоръжението е с неизяснена собственост, но е от особено значение за хората в района, тъй като освен че снабдява с електричество всички живеещи във вилната зона на града, трафопоста захранва и резервоарите и помпите, подаващи вода за високо разположените райони в град Горна Оряховица. Възстановяването на щетите от повалените под напора на тежкия сняг дървета и клони се оказа сериозно предизвикателство за екипите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, което те успяха да преодолеят успешно само в рамките на няколко часа.

Събореният мачтов трафопост се намира в силно пресечена планинска местност и влошените условия в този момент се оказаха препятствие за достъпа до него със специализирана автотехника.

При тези обстоятелства специалистите на електроразпределителната компания предприеха спешни действия, за да възстановят електрозахранването в района като изградят нова кабелна линия. Само за 8 часа, със съдействието и на специалисти от ВиК „Йовковци“, екипите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи създадоха организация и изградиха 130 метра подземна и 170 метра въздушна кабелна линия ниско напрежение. Поставени бяха усукани изолирани проводници за по-голяма стабилност на захранването и устойчивост при сурови зимни условия. При изграждането на новата мрежа бяха монтирани и 3 броя стоманенотръбни стълбове, всеки с дължина от 9,5 метра, електромерно табло и разпределителна кутия.

След успешно приключилата екипна работа беше възстановено нормалното електроснабдяване и водоподаване на засегнатите райони.

More news