Електроразпределение Север АД въвежда нови услуги в съответствие с промени в Закона за енергетиката

Published on 22.08.2019

Електроразпределение Север АД въвежда нови услуги в съответствие с промени в Закона за енергетиката

 

Клиентите на Електроразпределение Север АД, чиито обекти са с предоставена мощност по-голяма от 50 kW, могат да получат дистанционен достъп до данните от измерването на потреблението си. За целта е необходимо да заявят подмяна на средството за търговско измерване (електромер) с такова, което позволява дистанционен отчет на данните от измерването по периоди на сетълмент. В случай че в обекта е монтиран такъв уред, клиентът може да заяви получаване на дистанционен достъп до данните за потреблението си. Тази услуга може да заяви и всеки производител на електрическа енергия с инсталирана мощност над 50 kW с монтиран електромер, който позволява дистанционен отчет и формат на данните от измерването в съответствие с нормативните изисквания.

Новите услугите се предоставят на основание на чл. 120, ал. 5 и ал. 9 от Закона за енергетиката. Те могат да бъдат заявени във всички Центрове за обслужване на клиенти на компанията или онлайн, чрез подаване на подписано с квалифициран електронен подпис заявление на имейл: info@erpsever.bg. Цената на услугите е обявена в ценоразписа на Електроразпределение Север АД, публикуван на интернет страницата на дружеството: https://www.energo-pro.bg. В единия случай, при който е необходима смяна на електромера, цената на услугата включва преките разходи, стойността на уреда и възвръщаемост върху актива, изчислена в съответствие с регулаторно определената норма на възвръщаемост. Във втория случай, при който електромерът позволява дистанционен достъп до данните и е необходима единствено промяна на неговите параметри, цената включва само преките разходи.

Срокът за изпълнение на услугите е 30 дни. През това време специалистите на мрежовата компания ще извършат техническа проверка на средството за търговско измерване и при необходимост ще го подменят или ще променят неговите параметри така, че да позволят постоянен достъп до данните от измерването на потреблението на обекта.

More news