Започва ремонт на електропроводи високо напрежение, захранващи района на север от Варна

Публикувано на 05.11.2013

Започва ремонт на електропроводи високо напрежение, захранващи района на север от Варна

Ремонт на три въздушни електропровода високо напрежение, които захранват част от град Варна и района на север от града, започва на 6 ноември 2013 г. Съоръженията са собственост на Националната електрическа компания (НЕК). По време на ремонта, в периода от 6 до 16.11.2013 г., Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще изключи въздушни електропроводи (ВЕЛ) „Сирена”, „Лебед” и „Бриз”.

По ВЕЛ „Сирена” се доставя електроенергия до подстанция „Траката”, собственост на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи. Докато електропроводът е изключен, подстанция „Траката” ще бъде захранена по резервна схема по линии средно напрежение.

По време на реконструкцията ЕСО изисква изключване на отделни участъци от електроразпределителната мрежа на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи с цел осигуряване на безопасна работа. Това означава, че през отделни дни между 6-ти и 16-ти ноември, различни райони от града, прилежащи местности, курортни комплекси и близки населени места ще бъдат без електрозахранване. Точният график на прекъсванията е обявен на интернет страницата на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи и в регионалната преса.

Поради ремонтните дейности са възможни временни изключвания в електрозахранването на територията на общините Балчик, Каварна, Шабла и Генерал Тошево в област Добрич.

През посочения период е възможно ЕНЕРГО-ПРО Мрежи да получи нареждане от ЕСО за ограничение на производството на електрическа енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) в района, поради изключването на електропровод „Сирена”, по който се пренася генерираната електроенергия от ВЕИ.

ЕНЕРГО-ПРО Мрежи поднася извинения на своите клиенти за неудобствата, които ще създадат ремонтните дейности по мрежата на Националната електрическа компания и се надява на разбиране. Реконструкцията в мрежата на НЕК ще повиши надеждността и сигурността на електроенергийната система и стабилността на електрозахранването на всички потребители на електрическа енергия.

 

Още новини