Управителят на ЕНЕРГО-ПРО се срещна с кметовете на селата Бъзън и Тетово, община Русе

Публикувано на 15.11.2013

Управителят на ЕНЕРГО-ПРО се срещна с кметовете на селата Бъзън и Тетово, община Русе

На 14 ноември 2013 г., управителят на ЕНЕРГО-ПРО, г-н Стефан Абаджиев се срещна с кмета на село Бъзън, г-жа Василена Цанкова – Борисова и кмета на село Тетово, г-жа Невяна Атанасова. Тема на срещите беше условията на електрозахранване и състоянието на съоръженията от електроразпределителната мрежа в района.

По време на срещите кметовете на село Бъзън и село Тетово, община Русе,  поставиха въпроса за краткотрайните прекъсвания на електрозахранването в двете села, които хората наричат „примигвания”, както и възможностите за подмяна на стари съоръжения, които са в експлоатация от около 40 години.

Управителят на ЕНЕРГО-ПРО обясни, че анализите на компанията показват  няколко причини за прекъсванията по мрежата. Една от тях са атмосферните условия, които влияят на работата на определен тип въздушни съоръжения, изграждани масово през 60-те и 70-те години на ХХ век. Тези съоръжения имат дълъг експлоатационен живот и тяхната подмяна се извършва поетапно, в зависимост от възможностите за инвестиции, които се определят от регулаторната рамка. „Като частен инвеститор, ние сме заинтересовани да поддържаме и  непрекъснато да развиваме нашата мрежа. Както всички електроразпределителни компании в страната, и ЕНЕРГО-ПРО работи в регулирана среда и от ценовите решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране зависят инвестиционните възможности на компанията. Стремим се, в условията на регулаторната рамка, всяка година да извършваме необходимото обслужване на съоръженията, което включва инспекции, профилактики, ремонти, също и да обновяваме мрежата, за да повишаваме нейната надеждност и сигурност. Направихме го и тази година, за да подготвим съоръженията за работа през зимата.”, заяви управителят на ЕНЕРГО-ПРО.

Друга причина за изключванията са намиращите се в близост до електропроводите полета с посеви, зърнени бази и струпващите се около тях ята от птици. Често при контакта на кацналите по проводниците птици с мрежата се предизвикват къси съединения, при които възникват краткотрайни автоматични прекъсвания. Настройката на чувствителността на автоматиката на съоръженията отговаря на съвременните технически норми и изисквания, и затова в тези случаи не става дума за аварийна ситуация, а за стандартен експлоатационен режим на мрежата. Тези смущения по мрежата имат сезонен характер - по-голямата част от тях са през летния период и най-вече през периода на жътвата. По това време, поради високата активност на птиците, проводниците буквално са огънати под тежестта им и прекъсванията на електрозахранването зачестяват особено в часовете рано сутрин, по обяд и привечер.

Съществено влияние върху електрозахранването оказват и съществуващите чужди съоръжения, които в повечето случаи не се поддържат в необходимото техническо състояние от техните собственици. Г-н Абаджиев пое ангажимент пред г-жа Борисова и г-жа Атанасова екипи на ЕНЕРГП-ПРО Мрежи да направят оглед и на съоръженията в района, които са чужда собственост. Ако бъдат открити неизправности, ще бъдат дадени предписания на техните собственици да предприемат мерки за отстраняването им, за да се предотвратят евентуални смущения по мрежата.

  В момента, съвместно с Община Русе, се извършва кастрене на клони в близост до електропроводните линии, за да се предотвратят аварии по мрежата вследствие на силни ветрове.  „Правим всичко възможно да сведем до минимум риска от прекъсвания на електрозахранването на нашите клиенти. Вече сме взели технически мерки за подобряване на ситуацията. Проблемът с птиците и атмосферните влияния би могъл  да се реши трайно с подмяната на мрежата в района с подземна или по-модерна въздушна. Това обаче е мащабен инвестиционен проект, който трудно можем да направим на този етап. Практиката показва, че подобни проекти са възможни във време на икономически ръст, когато могат да се отделят достатъчно средства за цялостно подобряване на инфраструктурата в населените места. Ценовата политика на държавния регулатор в момента е да се поддържа социално поносима цена на електроенергията, което определя и обема на инвестициите на всички електроенергийни дружества в страната. Затова ние ще продължим поетапно, всяка година да подменяме най-уязвимите участъци на нашата мрежа. Целта е да гарантираме необходимото качество и сигурност на електрозахранването на територията на Североизточна България.”, допълни управителят на ЕНЕРГО-ПРО.

 

 

Още новини