През тази година честваме 100 години от електрификацията на град Варна

Публикувано на 15.08.2013

През тази година честваме 100 години от електрификацията на град Варна

Среща на поколенията енергетици и откриване на изложба  организира ЕНЕРГО-ПРО

100 години от електрификацията на град Варна се честват през 2013 година. По този повод вчера (14 август), на входа на морската градина, ЕНЕРГО-ПРО организира среща на поколенията енергетици и откри изложба под надслов „Варна – 100 години енергия и светлина”. Официален гост на събитието беше г-н Иван Портних, кмет на община Варна.

През 1883 година в двореца „Евксиноград” край град Варна заработва първата дизелова електрическа централа. Поставено е началото на електрическото осветление – символът на ерата на електрификацията в България.

Тридесет години по-късно, през 1913 година, е пусната в действие Градската електрическа централа. В домовете и по улиците на града светват първите лампи. Така е поставено началото на действителната електрификация на град Варна.

„Електрификацията на град Варна е революционно за времето си начинание, което коренно е променило качеството на живот на жителите на града. Това е важен исторически момент за всички варненци, затова избрахме честването на 100-годишния юбилей да бъде в навечерието на официалния празник на Варна.”, сподели г-н Стефан Абаджиев, управител на ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕООД.

По време на празника беше направена обща снимка на поколенията енергетици, която да остави своя отпечатък в историята на електрификацията на града. „В специфичен сектор като електроенергетиката приемствеността между поколенията е много важна за развитието на отрасъла. Това е и начин за изграждане на успешни настоящи и бъдещи специалисти.”, отбеляза управителят на ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕООД.

Кулминацията на празника беше излитането на 100 балона във формата на електрически крушки. „Идеята ни беше символично да „затворим” една 100-годишна история, която поколенията преди нас са „написали” и да направим преход към новия век на електрификацията на Варна. Това е нашето време и наша отговорност е какво ще оставим на следващите поколения.”, допълни г-н Абаджиев.

Още новини