Натрупаният дълг на ВиК Шумен към ЕНЕРГО-ПРО стана повод за среща между управителите на двете дружества

Публикувано на 29.08.2013

Натрупаният дълг на ВиК Шумен към ЕНЕРГО-ПРО стана повод за среща между управителите на двете дружества

Ръководствата на компаниите спешно търсят начин да избегнат изключване на електрозахранването на обекти на водоснабдителното дружество

Вчера, 28 август 2013 година, управителят на ЕНЕРГО-ПРО Варна, г-н Стефан Абаджиев, се срещна с новоназначения управител на ВиК Шумен, инж. Светлозар Дамянов. Повод за срещата бе натрупаният дълг за електрическа енергия на водоснабдителното дружество и възможностите за справяне с проблема. В дискусията взеха участие и експерти от двете компании.

Към днешна дата общият размер на дълга на ВиК Шумен за консумирана електроенергия възлиза на около 1,5 млн. лв. Тази сума включва както просрочени задължения в размер на над 1 млн. лв., така и текущи разходи за потреблението на електрическа енергия на водоснабдителното дружество. Проблемът със забавените плащания за електрическа енергия на ВиК Шумен към ЕНЕРГО-ПРО не е от днес. Той съществува от години, като с течение на времето въпреки всички усилия на електроснабдителната компания, оперираща на територията на Североизточна България, да се справи със ситуацията, натрупаният дълг постоянно нараства.

След многобройните проведени срещи с ръководството на ВиК Шумен в лицето на бившия вече управител инж. Мариян Ганчев, местната власт и представители на Министерството на регионалното развитие, ЕНЕРГО-ПРО инициира поредна среща, която се състоя на 28 август 2013 година. На нея управителят на ЕНЕРГО-ПРО и новоназначеният управител на ВиК Шумен, инж. Светлозар Дамянов, отново обсъдиха проблема и възможностите за приемливо решение, което да бъде в интерес на всички жители на област Шумен. От името на водоснабдителната компания инж. Дамянов внесе две предложения за разсрочване на натрупания дълг, като по думите му дружеството вече е предприело краткосрочни целеви мерки за повишаване на събираемостта на задълженията на своите клиенти. По този начин очакванията са ВиК Шумен да бъде в състояние да изпълнява предложената схема на плащане на натрупания дълг към ЕНЕРГО-ПРО. Електроснабдителната компания от своя страна в лицето на г-н Абаджиев пое ангажимент да разгледа направените от ръководството на ВиК Шумен предложения. „Необходимо е да предвидим технологично време за подробен преглед и анализ на направените предложения. Принципно вътрешните правила за разсрочване в компанията не допускат сроковете за погасяване на огромни суми от порядъка на над 1 млн. лв. да са прекалено дълги. Още повече, че отлагането на плащането на подобен дълг лишава нашата компания от средства за инвестиции и то в период на активна подготовка и профилактика на електрическите съоръжения преди предстоящия зимен сезон.”, отбеляза г-н Стефан Абаджиев. „Ние сме позитивно настроени, имаме готовност да окажем пълно сътрудничество и във връзка с това много внимателно ще анализираме предложенията на ВиК Шумен. За съжаление не можем да гарантираме, че ще сме в състояние да приемем отправените предложения, тъй като финансовите възможности към момента не могат да ни позволят да кредитираме наши клиенти с подобни огромни суми от натрупани задължения.”, допълни той.

С последното ценово решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от 01.08.2013г. ЕНЕРГО-ПРО се намира в положение, в което е принудено всички разходи и приходи на компанията да се пресмятат изключително прецизно, за да може успешно да продължи да изпълнява задълженията си на доставчик на електрическа енергия. Значителна сума за просрочени задължения като тази на ВиК Шумен на практика отрежда на компанията ролята на кредитна институция. Роля, която дейността на едно електроснабдителното дружество не може позволи да поеме. В случай че ЕНЕРГО-ПРО не е в състояние да отговори положително на параметрите, част от погасителния план, предложени от ВиК Шумен, електроснабдителната компания ще отговори със свое предложение, което ще демонстрира сроковете и обемите на сумите, които следва да бъдат включени в споразумение за разсрочване между двете дружества. Параметрите на предложеното от страна на ЕНЕРГО-ПРО споразумение ще бъдат разписани така, че да са напълно реалистични и изпълними от страна на водоснабдителната компания. Друго важно условие при подготовката на споразумението е електроснабдителното дружество от своя страна да има финансовата възможност да разсрочи вземанията си от ВиК Шумен.

„ЕНЕРГО-ПРО е напълно наясно с обществената значимост на всички водоснабдителни компании в страната и непрестанно полага усилия за успешно справяне със ситуацията, в която се намира опериращото на територията на град Шумен ВиК дружество. Запознати сме с всички проблеми на водоснабдителната компания в града, като сме наясно, че те не се ограничават само до натрупания дълг към нашето дружество. 97 % от водата в региона на снабдяване на ВиК Шумен се добива с помощта на помпени станции. Това освен че генерира голяма консумация на електроенергия носи и значителни разходи за водоснабдителното дружество. Нашите усилия ще дадат разумен резултат, само ако срещаме съдействие от страна на ръководството на водоснабдителната компания в Шумен. Приветстваме желанието и намеренията на новия управител на ВиК Шумен, инж. Дамянов, да намери бърз и адекватен начин за успешно справяне с проблема и сме готови да продължим да търсим съвместно най-добрия изход от създадената ситуация. Вярваме, че с взаимни усилия ще избегнем крайно нежелания от нас вариант да се обърнем към най-сериозните мерки, предвидени в закона и да изключим електрозахранването на обекти на водоснабдителното дружество в град Шумен”, допълни г-н Абаджиев.

 

 

 

 

 

Още новини