ЕНЕРГО-ПРО монтира трансформатор от последно поколение на стойност 1, 2 милиона лева във Велико Търново

Публикувано на 05.06.2013

ЕНЕРГО-ПРО монтира трансформатор от последно поколение на стойност 1, 2 милиона лева във Велико Търново

Съоръжението ще осигури по-надеждно и сигурно електрозахранване на 32 хиляди жители  на града

Нов трансформатор от последно поколение ще осигурява електричество на част от град Велико Търново. Съвременното 85 тонно съоръжение е произведено през 2012 година от SGB Smith International GmbH – Германия и ще бъде монтирано в подстанция Велико Търново на ул. ”Димитър Рашев” №13.

Старият трансформатор в подстанцията е технически и морално остарял.  Поддържането му в изправност изисква усилия и създава твърде много разходи, което го прави неефективен. Новият силов трансформатор има значително по-добри технически характеристики – той е с номинална мощност 40/50 MVA (мегаволтампера), има много по-ефективен режим на работа, в състояние е да поеме значително по-голямо натоварване.

Монтирането на съвременното съоръжение има съществено значение за развитието на електроразпределителната мрежа в града. То ще подобри качеството и сигурността на електрозахранване на около 32 хиляди клиенти в централната градска част, зона Б и зона В, квартал ”Бузлуджа” и част от кварталите ”Чолаковци” и ”Кольо Фичето”. Въвеждането му в експлоатация ще създаде условия за развитие на мрежата средно напрежение и ще позволи присъединяването на нови потребители.

Инвестицията в модерното съоръжение е на стойност 1,2 милиона лева. "ЕНЕРГО-ПРО Мрежи се стреми непрекъснато да обновява и развива електроразпределителната мрежа на територията на Североизточна България. Други два трансформатора от същия клас бяха доставени и монтирани през последните седмици в подстанции във Варна. Инвестициите в съвременни технологии са единственият начин да отговорим на очакванията за качество и надеждност на услугата, която предоставяме на нашите клиенти“, заяви Мартин Мирчев, член на Управителния съвет на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД.

Още новини