ЕНЕРГО-ПРО информира Областна администрация Варна за стартирането на поредица от срещи с кметове на населени места във връзка с електроснабдяването на територията на областта

Публикувано на 20.09.2013

ЕНЕРГО-ПРО информира Областна администрация Варна за стартирането на поредица от срещи с кметове на населени места във връзка с електроснабдяването на територията на областта

ЕНЕРГО-ПРО организира поредица от срещи с кметове на общини и населени места във връзка със снабдяването с електрическа енергия на територията на област Варна. По този повод вчера, 19 септември, управителят на ЕНЕРГО-ПРО, г-н Стефан Абаджиев, се срещна с областния управител на Варна, г-н Иван Великов.

По  време на срещата г-н Абаджиев запозна г-н Великов с финансовото състояние на ЕНЕРГО-ПРО след въвеждането на новите цени на електроенергията от 1 август и със специфичните условия на регулиране на дейностите по разпределение и снабдяване с електричество в България. „Работим в условия на икономическа криза и това в голяма степен определя политиката на ценообразуване на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Тази политика се стреми да поддържа максимално ниски цени на електроенергията, за да бъдат те социално поносими. Това обаче ограничава нашата дейност по поддържане и развитие на мрежата. С последното ценово решение на ДКЕВР бяха съкратени експлоатационните разходи на компанията и беше предвиден силно ограничен обем средства за инвестиции. Това ни постави в ситуация да оптимизираме всички процеси в компанията и да ограничим до санитарния минимум разходите за дейността ни. Правим това, за да отделим нужните средства, за да поддържаме електроразпределителните съоръжения в необходимото техническо състояние и да развиваме мрежата, за да осигурим възможност да присъединяваме нови потребители”, заяви г-н Абаджиев.

На 18 септември 2013 година г-н Абаджиев се срещна с кметове и кметски наместници на селата Изворско, Зорница, Л.Каравелово, Водица, Засмяно, Крумово, Радево, Ботево, Новаково, Яребична, Въглен и Доброглед в община Аксаково. Повод за срещата, организирана от ЕНЕРГО-ПРО, беше писмо от представителите на местната власт, в което те изразяват своите притеснения във връзка с краткотрайни прекъсвания на електрозахранването в отделни населени места в община Аксаково. На срещата бяха обсъдени проблеми, свързани с електроснабдяването в района и бяха дискутирани мерки за тяхното отстраняване. „Електроенергетиката е специфичен отрасъл и, извън професионалните среди, финансовите параметри за неговото функциониране са малко познати в нашето общество. В продължение на години гражданите не са получавали достатъчно ясна и прозрачна информация за това как се определя цената на електроенергията, какво включва тя, за какво се използват парите, които плащат със сметките си. За нас, като компания, която доставя електричество на крайни клиенти, е важно хората да знаят, че цената и качеството на електроенергията са като скачени съдове. Колкото по-нисък е лимитът на разходите за поддръжка на мрежата, толкова по-ограничени са нашите възможности да подобряваме и развиваме услугата, която предоставяме на нашите клиенти”, допълни управителят на ЕНЕРГО-ПРО.

„Нашето желание е подобни срещи, като тази, която проведохме с част от кметовете и кметските наместници в община Аксаково, да станат практика, за да имаме възможност да говорим директно с представителите на местната власт, да чуваме техните притеснения, да ги информираме какви са възможностите за вземане на адекватни мерки за отстраняването им и да ги запознаваме със специфичните особености на нашата дейност. Затова приветствам инициативата на областния управител на област Варна, г-н Иван Великов, да бъде домакин на такава среща. Приемам с удоволствие поканата на г-н Великов за среща с кметове на общини и населени места в област Варна, която е планирал да се проведе на 4 октомври. Ние ще запознаем кметовете за мерките, които вземаме за подготовка на съоръженията за работа при зимни условия, ще говорим с тях за проблемите, които срещаме и за проектите, които планираме да реализираме на територията на областта ”, сподели г-н Абаджиев.

 

Още новини