ЕНЕРГО-ПРО и ВиК Добрич подписаха ново споразумение за разсрочване на задълженията на водоснабдителното дружество

Публикувано на 29.08.2013

ЕНЕРГО-ПРО и ВиК Добрич подписаха ново споразумение за разсрочване на задълженията на водоснабдителното дружество

На спешна среща на Министъра на регионалното развитие, Десислава Терзиева, с управителите на ВиК Добрич и ЕНЕРГО-ПРО, проблемът с натрупания дълг на водоснабдителното дружество намери временно решение

Днес, 29.08.2013 година, управителят на ЕНЕРГО-ПРО, г-н Стефан Абаджиев, взе участие в съвместна среща на г-жа Десислава Терзиева – министър на регионалното развитие, г-н Недко Марчев – областен управител на Добрич и г-н Юлиян Иванов - управител на ВиК Добрич. Поводът бе натрупаните задължения за консумирана електрическа енергия и започналото поетапно изключване на електрозахранването на обекти на водоснабдителното дружество в град Добрич.

В хода на проведената среща министър Терзиева обяви пълната подкрепа на Министерството на регионалното развитие за решаване на дългогодишните проблеми на ВиК Добрич. Ръководството на водоснабдителното дружество, в лицето на неговия управител г-н Юлиян Иванов, обяви, че разработва комплексна оздравителна програма, която е предварително представена на министър Терзиева и областния управител на Добрич. Основна задача на подготвения проект е да локализира най-проблемните участъци от мрежата и по този начин да търси възможности за значително намаляване на загубите на ВиК Добрич, както и да  гарантира успешно излизане на свободния пазар на електроенергия след януари 2014 година. Министър Десислава Терзиева изрази принципна готовност за съдействие от страна на Министерството във връзка с реализацията на предложените мерки. Областният управител на Добрич покани министър Терзиева на учредителната среща на обществения съвет по проблемите на водоснабдителното дружество в района, която се предвижда да се проведе в средата на септември 2013 година и на която да вземат участие всички засегнати страни.

„Както е известно, водоснабдителната компания  в града е 100 % държавна собственост и ние приветстваме бързата и адекватна реакция на държавата, в лицето на министър Терзиева, да се ангажира с трудностите, пред които е изправено дружеството. Нашата компания не беше готова веднага да подпише споразумение за разсрочване на дълга на ВиК дружеството в град Добрич, имайки предвид тежкото състояние, в което то се намира в резултат на продължило с години недофинансиране на инвестиционни разходи. В момента нашата компания е в период на анализиране на всички обстоятелства, свързани с проблемите на ВиК Добрич, които са ни известни, за да сме убедени, че предложеното споразумение за разсрочване е реалистично и изпълнимо.”, заяви г-н Стефан Абаджиев, управител на ЕНЕРГО-ПРО. „След като министър Терзиева категорично пое ангажимент, че ще подкрепи водоснабдителното дружество и ще следи отблизо процеса на неговото управление, ние приехме предложения план за погасяване на дълга за консумирана електроенергия от около 1,5 млн. лв.”, допълни той.

По време на срещата ръководството на ВиК Добрич обяви още, че стартира реализацията на амбициозна програма за подобряване на общото състояние на дружеството. Предвижда се в най-скоро време да приключи стартираното изграждане на денонощен телефонен център за връзка с всички клиенти на компанията. В същото време се провеждат обучения на инкасаторите, които са ангажирани с отчитането на консумираната от клиентите вода, целящи повишаване на събираемостта на вземанията на водоснабдителното дружество. Активно продължава и процесът по идентифициране на точките по водоснабдителната мрежа, в които спешно е необходимо да се направят инвестиции. „ЕНЕРГО-ПРО напълно разбира, че забавените с години инвестиции в рехабилитация на мрежата допринасят за продължаващия процес по трупане на загуби на водоснабдителната компания в град Добрич. В допълнение на това, в последните години се наблюдава и сериозно понижение на събираемостта на вземанията на дружеството. За всички ни е ясно, че от тази ситуация може да се излезе само с безусловната подкрепа на обществеността, местната власт и държавата, и сме изключително удовлетворени от ангажираността и спешната реакция на Министерството на регионалното развитие по проблема. Оценяваме ангажимента, който министър Терзиева поема, да окаже пълно съдействие на ВиК Добрич, както и на местната власт за подкрепата и желанието за съвместно търсене на най-добрия изход от създадената ситуация.”, заяви управителят на ЕНЕРГО-ПРО. „Убедени сме, че с правилната политика по финансиране на ВиК дружеството в град Добрич от страна на държавата, както и с последователен процес по изпълнение на отбелязаните по време на днешната среща стъпки от ръководството на дружеството, ВиК Добрич ще се справи с трудностите, които среща в момента. Вярваме, че сключването на споразумителен протокол за разсрочване на задълженията на водоснабдителното дружество за консумирана електроенергия ще доведе до успешно излизане от ситуацията с натрупания дълг. Надяваме се, че новото споразумение ще бъде стриктно спазвано от ВиК Добрич и няма да се наложи нашата компания отново да прибегне до предвидените в закона крайни мерки да изключи електрозахранването на обекти на водоснабдителното дружество.”, добави г-н Абаджиев.

Още новини