ЕРП Север инвестира 30 милиона лева в електроразпределителната мрежа на област Варна в рамките на две години

Published on 20.02.2020

ЕРП Север инвестира 30 милиона лева в електроразпределителната мрежа на област Варна в рамките на две години

 

През 2019 година ЕРП Север реализира инвестиции в размер на 15 милиона лева в област Варна. 11 милиона от тях са насочени по основните приоритети на компанията за подобряване и изграждане на нова мрежа, както и снабдяване със специализирана техника и инструменти, необходими за оперативната дейност на екипите на дружеството. 4 милиона са вложени в проекти, касаещи електромерната програма на ЕРП Север и присъединявания към електроразпределителната мрежа. Част от проектите на електроразпределителното дружество през изминалата година включиха подмяна на кабелни линии в областния град и реконструкции на мрежи ниско напрежение в общините Аврен, Аксаково, Бяла, Вълчи дол, Долни чифлик, Дългопол, Провадия, Суворово.

През 2020 година в програмите за инвестиции и ремонт на ЕРП Север са заложени нови 15 милиона, планирането на които е направено след внимателен експертен анализ от страна на дружеството. Най-съществената цел на програмите е реконструкция на мрежи и подмяна на кабелни линии при установена необходимост, както и обхващане на места с повишено потребление на електроенергия за изграждането на изцяло нова мрежа. Друг инвестиционен акцент на дружеството през 2020 г. е подмяната на основни съоръжения в разпределителните уредби на подстанции и възлови станции в Североизточна България. Проектите обхващат подстанциите Чайка, Аспарухово, Девня 2, Максуда. Ще приключи и стартиралият през 2019 г. проект за модернизация на подстанция Варна-Изток. Рехабилитацията на електроразпределителната мрежа и прилежащите ключови съоръжения ще подобри качеството на електрозахраване на клиентите на дружеството.

ЕРП Север управлява и поддържа електроразпределителна мрежа с обща дължина от 43 025 км и 26 подстанции. Лицензионната територия на дружеството е с размер от близо 30 000 кв. км и обхваща 9 административни области в Североизточна България - Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен. ЕРП Север пренася електрическа енергия през електроразпределителната мрежа за целите на снабдяването на крайните клиенти, както на регулирания пазар, така и на пазара на електрическа енергия по свободно договорени цени.

More news