Три трафопоста във Варна имат нов и цветен облик благодарение на ЕНЕРГО-ПРО

Публикувано на 12.05.2023

Три трафопоста във Варна имат нов и цветен облик благодарение на ЕНЕРГО-ПРО

В рамките на инициативата „ЕНЕРГО-ПРО за обществото“ беше одобрен проект за изрисуване на трафопостове на сдружение „Българско графити училище“, чиято основна кауза е устойчива промяна в градската среда, в полза на местната и националната общност. С финансовата подкрепа на компанията обновеният външен вид на трите съоръжения, собственост на ЕРП Север, вече радва жителите и гостите на града. Две от локациите на трафопостовете са в централната част на град Варна – на Червения площад и до църквата Света Петка, а третият ТП е до бл. 29А в жк Чайка. И трите местонахождения са с голям човекопоток и така много повече хора ще могат да се насладят на уличното изкуство на графити художниците, а темата на изображенията им е флора и фауна.

Амбицията на сдружението „Българско графити училище“ е в рамките на техния проект "Градообитатели" с помощта на спонсори да изрисуват още близо 20 трафопоста на ключови места в морската столица. Създадено през 2019 година, то има редица работилници, проведени на открито и закрито, организирани частни и общински фестивали, проекти свързани с преобразяване на градската среда. При избора на съоръжения с приоритет са такива с нарушен от вандали външен вид, както и тези, край които преминава по-голям брой хора. Всяка от дейностите по изрисуването става с одобрението на Управителния съвет на ЕРП Север и със съответното разрешително. За изобразяването на стенописите са ангажирани опитни артисти, както и такива, които имат желание да се научат да боравят със съвременни техники на рисуване.

Това е първият проект в категория „Устойчиво градско развитие“, одобрен в инициативата “ЕНЕРГО-ПРО за обществото”. Същият вече получи подкрепата и на Община Варна и ще бъде продължен в бъдеще за една по-красива и приветлива Варна.

Още новини