Половин милион лева инвестира ЕРП Север във въздушни електропроводи средно напрежение в няколко варненски села

Публикувано на 23.07.2024

Половин милион лева инвестира ЕРП Север във въздушни електропроводи средно напрежение в няколко варненски села

В рамките на своята инвестиционна и ремонтна програма за 2024 година Електроразпределение Север изпълнява три обекта в няколко селски района в общините Провадия и Вълчи дол. Рехабилитация се извършва на ВЕЛ Петров дол и ВЕЛ Есеница, захранващи селата Изворник, Есеница, Калоян, Кракра, Петров дол, Габърница и Староселец. Стойността на предвидените за инвестиция средства възлиза на 496 000 лева.

Обектът край село Петров дол е в два етапа, като първият вече приключи, а по втория се работи и се предвижда да бъде завършен до края на септември след прибиране на земеделската реколта. Рехабилитацията на въздушната мрежа включва смяна на 50 стоманобетонни и 6 стоманорешетъчни стълба. Подменя се също проводник и изолация в участък с дължина 6 километра. Ще бъдат поставени 4 нови секционни разединителя с открит монтаж (РОС), както и 2 броя телеуправляеми съоръжения тип „МРОС“ на ВЕЛ Петров дол и ВЕЛ Ерека.

По ВЕЛ Есеница от подстанция Вълчи дол дейностите са приключили. В реабилитирания участък са подменени 41 компрометирани стоманобетонни стълба, 1 стоманорешетъчен и 560 изолатора. Монтирани са 8 нови РОС, с което ще се осигури по-голяма гъвкавост на захранващата схема и ще гарантира по-бързо локализиране при повреди, както и по малък брой смущения за клиентите при планови изключвания.

С извършената инвестиция ще се подобрят показателите за качество на доставяната енергия на стотици клиенти, които се захранват от двата електропровода.

До края на годината модернизация на мрежата се предвижда по електропроводни линии край селата Брестак, Метличина, Бързица, Величково, Нова Шипка, Гроздьово и Царевци, където също ще се извърши подмяна на стълбовна мрежа с цел повишаване на сигурността на електрозахранването на клиентите.

Още новини