Националният институт по метеорология и хидрология алармира за влошаване на климатичната обстановка през следващото денонощие

Публикувано на 19.01.2024

Националният институт по метеорология и хидрология алармира за влошаване на климатичната обстановка през следващото денонощие

НИМХ излезе с предупреждение за рязко застудяване и обилни снеговалежи през следващото денонощие на територията на цялата страна. През нощта на 19 срещу 20 януари с умерен и временно силен северозападен, в Източна България североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Валежите от дъжд ще обхванат страната, като в Северна и Западна България бързо ще преминат в сняг и ще започне да се образува снежна покривка в повечето райони между 5 и 10 см. На територията, обслужвана от ЕРП Север – в Дунавската равнина, Добруджа и Лудогорието, ще има снежни виелици и ще се образуват навявания.

Екипите на електроразпределителната компания са в готовност да реагират за отстраняване на повреди по електроразпределителната мрежа, предизвикани от очаквания обилен снеговалеж и силен вятър.

Във връзка с очакваното влошаване на метеорологичната обстановка ЕРП Север е осигурила достатъчно хора и техника, които да се отзоват на всички сигнали, свързани с прекъсвания на електрозахранването. Дежурните аварийни групи на дружеството ще реагират своевременно за възстановяване на нормалното снабдяване с електроенергия на клиентите. При възникване на кризисни ситуации е създадена организация за прегрупиране и пренасочване на технически екипи и техника към най-засегнатите райони.

Сигнали за аварии клиентите могат да подават на денонощните телефонни линии на ЕРП Север 0700 161 61 и 0700 359 10. Временно ще бъде включен и допълнителен авариен телефон 0897 006601.

Предупреждение от НИМХ

Още новини