ЕНЕРГО-ПРО осигури финансиране на фондация АРТОН България за провеждане на арт терапии за онкоболни деца

Публикувано на 27.04.2022

ЕНЕРГО-ПРО осигури финансиране на фондация АРТОН България за провеждане на арт терапии за онкоболни деца

Финансовата подкрепа е в рамките на инициативата „ЕНЕРГО-ПРО за обществото“

Благородната кауза на фондация АРТОН е поредният проект, който получи средства за реализация от инициативата в подкрепа на местните общности „ЕНЕРГО-ПРО за обществото“. Осигуреното финансиране се използва за провеждане и обезпечаване нуждите на болнична програма в Клиника по детска онкохематология към УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив. Близо 30 деца на възраст от 4 до 18 години всеки месец посещават седмичните сесии по арт терапия и така получават своята доза радост, вдъхновение, вяра. С подкрепата на ЕНЕРГО-ПРО екипът на Фондация Артон има възможност да осигурява разнообразие и количества от качествени и атрактивни художествени материали и пособия, така необходими за сесиите на децата.

Фондация „АРТОН България“ дългогодишно осъществява първата за страната болнична програма по арт терапия за деца с онкологични заболявания. В условията на дълго и тежко болнично лечение, екипът от арт терапевти и онкопсихолози провежда за децата пациенти сесии с творчество, защото вярва, че лечението с изкуство е най-лекото, носещо радост и вдъхновение. Арт терапията е забавление, но и емоционално възстановяване, помага на малките герои да се справят с тъгата, умората и страха, възникващи по време на борбата с коварното заболяване. Със съдействието на усмихнат арт терапевт децата получават пъстър избор от възможности за майсторене с разнообразие от материали за, декориране, гравиране и други, а в музикалните занимания всяко дете само избира своя музикален инструмент и заедно в групата свири тактовите етюди, а всички деца пеят и се смеят, ритмуват в синхрон под диригентство на опитен музикотерапевт.

„Арт терапиите осигуряват на децата спокойствие, споделени преживявания с техни другари по съдба и им позволяват да се потопят в друга реалност, далечна от болничната. Във време на икономически и здравни кризи, помощта на ЕНЕРГО-ПРО дава сигурност и устойчивост на работата, насочена към емоционалното възстановяване на най-големите малки герои. Радваме се, че станахме част от благородната им инициатива и благодарение на тяхната финансова подкрепа помагаме на децата да вървят с по-голяма сигурност в пътя си напред и изпълваме сърцата им с вяра“, сподели Светлана Чивгънова, изпълнителен директор на фондация Артон.

„ЕНЕРГО-ПРО за обществото“ е дългосрочна инициатива на компанията, утвърждаваща нейния ангажимент за устойчивото развитие и благосъстоянието на общностите в България. От старта ѝ през септември миналата година вече няколко проекта в различни направления и институции в цялата страна получиха финансиране и реализираха своите иновативни и отличаващи се по своята същност проекти. Именно дългосрочният ефект и въвеждането на нови практики за промяна на обществените нагласи са сред основните критерии при оценка на кандидатстващите проекти. Повече информация за инициативата, както и заявление за кандидатстване е налична на https://www.energo-pro.bg/bg/energo-pro-za-obshtestvoto.  

Всички снимки от сесиите по Програма АРТОН са правени след изрично попълнена Декларация за съгласие от страна на родителите.
Още новини