ЕНЕРГО-ПРО финансира изследователски център по природни науки на открито в добричкото СУ „Димитър Талев“

Публикувано на 27.05.2022

ЕНЕРГО-ПРО финансира изследователски център по природни науки на открито в добричкото СУ „Димитър Талев“

Чрез финансовата подкрепа от инициативата „ЕНЕРГО-ПРО за обществото“ средно училище „Димитър Талев“ в град Добрич изгради изследователски център „С поглед в бъдещето“. Вчера се състоя официалното му откриване в двора на учебното заведение. Специален гост на събитието беше г-н Здравко Миланов, управител на разпределителен обслужващ център Добрич и Силистра.

„Основната идея в проекта на нашето училище беше създаването на изследователски, природен и екологичен център на открито, в който учениците ще имат възможност да провеждат пpaĸтичecĸи занимания пo физиĸa, география, изобразително изкуство, технологии и предприемачество, математика, биология и химия“, каза по време на откриването г-жа Весела Стоянова, директор на СУ „Димитър Талев“. „Радваме се, че ЕНЕРГО-ПРО оцени иновативността на нашия проект и че благодарение на тяхното дарение успяхме да изградим и оборудваме място, което да провокира у нашите възпитаници любознателност, изследователски дух и чувство за отговорност към опазване на околната среда. Благодарим на енергийното дружество за чудесната социална инициатива, чрез която успяхме да надградим положените през годините усилия в една от приоритетните за нас области – екологично образование и възпитание на подрастващите“.

Центърът за изследвания на природните науки е в три направления - „Астрономия“, „Meтeopoлoгия” и „Екология“. Оборудването включва телескоп, фотографски апарат, монитори, метеорологична станция, уред за измерване на чистотата на въздуха, хранилки и комплекти с бинокли за наблюдение на птици. Ще има възможност за създаване на ĸлyбове пo интepecи по всяко от направленията. Ученици от втори, шести и девети клас бяха първите, които изпробваха възможностите на изследователския център и демонстрираха работата с тях пред гостите на събитието.

Кандидатурата на СУ „Димитър Талев“ беше в областта „Изграждане на екологични ценности“. Заявления за финансиране по инициативата „ЕНЕРГО-ПРО за обществото“ могат да се подават също в областите „Детско развитие“, „Опазване на околната среда“, „Устойчиво развитие на градската среда“, „Енергийна ефективност“, „Безопасно използване на електроуреди и енергийни съоръжения“. Приоритетно се одобряват проекти, които имат дългосрочен ефект и предлагат нови практики за промяна на обществените нагласи. Повече за критериите за оценяване, както и заявление за кандидатстване могат да бъдат намерени в сайта на компанията на адрес:  https://www.energo-pro.bg/bg/energo-pro-za-obshtestvoto.

Още новини